Browin Blog - Czym jest żywność ekologiczna?

Czym jest żywność ekologiczna?

2021-08-05
ulubione

Życie w stylu eko to nie tylko moda, ale też ważny z punktu widzenia zdrowia i dbania o planetę trend, która nie przemija. To dobrze, bo wszyscy powinniśmy zrozumieć jaki duży wpływ ekologia ma na nasze zdrowie. Jednocześnie musimy jednak pamiętać, że chęć do zdrowszego życia, nie zawsze idzie w parze z wiedzą na temat produktów. Wiele marek i sklepów wykorzystuje to, używając oznaczeń "zdrowa żywność" w stosunku do produktów, które ekologiczne wcale nie są. Jak nie dać się nabrać i jak dobrze wybierać produkty ekologiczne na sklepowych półkach? W dzisiejszym artykule podpowiemy, dlaczego warto zwracać uwagę na certyfikaty, a także przedstawimy bliżej naszą nowość Enovini BIO — ekologiczne drożdże winiarskie.


Certyfikat — symbol, na który warto zwrócić uwagę

Napis "zdrowa żywność" czy to w alejce sklepowej, czy umieszczony na produkcie nie świadczy o ekologicznym procesie jego powstawania. By produkt uznać za ekologiczny, musi on bowiem otrzymać certyfikat jakości. Wybierając więc eko produkty, warto uważnie oglądać opakowania i nie dawać się nabrać na chwytliwe marketingowe teksty. Wybierając produkt z certyfikatem, masz pewność, że produkt ten pochodzi z niemal samowystarczalnego, organicznego gospodarstwa, gdzie dba się o środowisko lub proces jego powstawania, jest zgodny z eko standardami. Uzyskanie takiego certyfikatu nie jest łatwe. Wiąże się bowiem z rygorystycznymi kontrolami, a także długą listów zakazów. Przy produkcji eko produktów nie można bowiem m.in. stosować sztucznych barwników, emulgatorów, antybiotyków oraz hormonów. Ilość zaleceń, a także norm do spełnienia, sprawia, że wielokrotnie żywność i produkty eko są drożdże od produktów konkurencji, które nie posiadają certyfikatu. Czasami warto jednak zastanowić się, czy nieco wyższa cena nie zwróci nam się w postaci lepszego smaku, a w przyszłości - w postaci lepszego zdrowia i czystszego, piękniejszego środowiska.


Czym jest żywność ekologiczna?

Dlaczego lepiej wybrać eko produkty?

Podstawową zaletą produktów ekologicznych, jest fakt, że są one po prostu zdrowe. Sięgając po tego typu produkty, masz gwarancję, że w środku nie trafisz na substancje budzące obawy - barwniki, polepszacze smaku i konserwanty, a także środki chemiczne. Produkty ekologiczne sprawdzą się więc szczególnie u alergików. Jeśli troszczysz się o naturę i istotne jest dla Ciebie dbanie o swoją planetę - również sięgaj po to, co ekologiczne i produkowane w zgodzie z naturą! Co to oznacza? Brak pestycydów i chemicznych środków ochrony roślin, a także przetworzonej żywności dla zwierząt. Bądź świadomym konsumentem i wybieraj to, co dla Ciebie najlepsze!


Czym jest żywność ekologiczna?

...bo ekologiczne jest lepsze!

Od dawna staramy się przekazać Wam, że co domowe jest... lepsze! Domowe to znaczy ekologiczne, bo przecież nikt z nas nie przygotowuje we własnej kuchni potraw i przetworów nafaszerowanych barwnikami i chemią. Ponieważ sezon winiarski ruszył i mamy go w pełni - postanowiliśmy dać Wam możliwość stworzenia swoich domowych ekologicznych win! Nasza nowość to Enovini BIO - ekologiczne, certyfikowane drożdże winiarskie wyhodowane na substratach pochodzących z rolnictwa ekologicznego. Drożdże nadają się zarówno do win białych, jak i czerwonych, a jedno opakowanie 7 g wystarczy na aż 25 L tego trunku! Produkt cechuje także duża tolerancja na alkohol - fermentuje on bowiem, do aż 16% obj. Kolejną zaletą drożdży Enovini BIO jest również fakt, że są one gotowe do użycia w 20 minut i nie wymagają wstępnego namnażania! Dbałość o wszystkie etapy, a także materiały użyte do produkcji tych drożdży pozwoliły nam uzyskać certyfikat PL-EKO-04 wydany przez BIOEKSPERT Sp. z o.o. - Jednostkę Certyfikującą w Rolnictwie Ekologicznym. Wykorzystując więc Enovini BIO i własne, niepryskane owoce z przydomowego ogrodu masz możliwość uzyskania w 100% ekologicznego wina, które z pewnością zachwyci wszystkie podniebienia!


Czym jest żywność ekologiczna?

Dlaczego produkty bio są droższe?

Nie jest tajemnicą, że żywność ekologiczna jest droższa od tej tradycyjnej. Związane to jest między innymi z większym nakładem pracy, dłuższym czasem hodowli czy uprawy, wymaganiami przestrzennymi oraz kontrolą i certyfikacją. Poza tym gospodarstw ekologicznych wciąż jest jeszcze stosunkowo mało. Te wszystkie aspekty mają wpływ na cenę końcową produktu. Jednakże biorąc pod uwagę zdrowie własne, dobro planety i pozostałe zalety produktów BIO, to czy nie są one warte tej ceny?



...bo domowe jest lepsze!