Jakie drożdże do win z kwaśnych owoców?
Drożdże winiarskie Enovini RK30 - redukujące kwasowość szlachetne drożdże w płynie, to niezwykle łatwy w użyciu produkt, niewymagający wstępnego namnażania (przygotowania matki drożdżowej, co jest konieczne w przypadku tradycyjnych drożdży w płynie). Przy użyciu tych drożdży z łatwością przygotujesz wina z owoców o wysokiej kwasowości, również wytrawne i półwytrawne. RK30 polecamy szczególnie do produkcji domowego wina z agrestu, malin, moreli, porzeczek, wiśni oraz winogron. Dzięki użyciu tych drożdży docelowo zredukujesz kwasowość nawet do 30% i otrzymasz pyszny, aromatyczny i pełny w smaku trunek!
Dlaczego Enovini RK30 - redukujące kwasowość?
Naszą nowość cechuje wysoka jakość — jedno opakowanie tych szlachetnych drożdży w płynie pozwoli na przygotowanie do 25 L nastawu, klarownego owocowego wina o pełnym bukiecie i aromacie, a także mocy do 14% alkoholu! Bardzo istotnym atutem produktu jest brak konieczności walczenia z dużą zawartością kwasów w moszczu - zapomnij o kłopotach z dodawaniem cukru, kupażowaniem czy rozcieńczaniem moszczu. Drożdże te dają możliwość znaczącego zmniejszenia lub całkowitego wyeliminowania wody z przepisu na wino! Dzięki ich użyciu redukowany jest kwaśny posmak, co pozwala otrzymać zbalansowane wino, pełne i bogate w aromaty. Poniższa tabela przedstawia ilość kwasów organicznych, a także ilość wody, jaką należy dodać przy zastosowaniu drożdży Enovini RK30 - redukujących kwasowość, w porównaniu do innych drożdży.
Owoc |
Ilość kwasów organicznych [g/l] |
Ilość wody jaką należy dodać do 1 L moszczu [L] |
Enovini RK30 |
inne drożdże |
agrest |
19 |
0,5 |
1,1 |
maliny |
16 |
0,2 |
0,8 |
morele |
13 |
- |
0,4 |
porzeczki białe i czerwone |
24 |
0,9 |
1,7 |
porzeczki czarne |
30 |
1,3 |
2,3 |
winogrona |
12 |
- |
0,3 |
wiśnie |
13 |
- |
0,4 |
Koniecznie sprawdź nasz przepis na wino półwytrawne z czarnych porzeczek.
Co zawierają drożdże Enovini RK30 - redukujące kwasowość?
Nie mamy nic do ukrycia! Składniki produktu to: brzeczka słodowa, woda, kwas cytrynowy, drożdże Saccharomyces cerevisiae oraz wodorofosforan (V) amonu. Jest w tych drożdżach także spora dawka entuzjazmu, jaki towarzyszył nam przy pracy nad tym jakże oczekiwanym przez winiarzy produktem, a także ogromna dawka satysfakcji, że działania te przyniosły tak wspaniały efekt, pozwalający zapomnieć o dotychczasowych problemach z kwasowością wielu naszych sezonowych owoców, dotąd "trudnych" z winiarskiego punktu widzenia.
Jak stosować drożdże Enovini RK30 - redukujące kwasowość?
Saszetkę z płynem wstrząśnij w celu dokładnego wymieszania produktu, a następnie dodaj do naczynia z nastawem na wino o temperaturze 20-25°C. I już - to takie proste! Jedno opakowanie o pojemności 20 ml wystarczy do wykonania ok. 25 L nastawu o mocy 14% alkoholu!
Uwaga! Tak jak pozostałe drożdże, do optymalnego przebiegu fermentacji Enovini RK30 również potrzebują dodatku pożywki, którą oczywiście znajdziecie w naszej ofercie.
...bo domowe jest lepsze!