Browin Przepiśnik - Szynka pieczona na Święta

Szynka pieczona na Święta

Mięso i wędliny

2021-11-24 Drukuj przepis
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0

Nadciągające Święta Bożego Narodzenia to czas, który sprzyja kulinarnym poczynaniom. Poza dawaniem prezentów, to okres rodzinnego ucztowania. Na naszych stołach pojawiają się wówczas przygotowane przez nas potrawy. Świąteczna szynka to jeden z tych elementów menu, który z pewnością zagości w wielu domach. Zamiast kupować ją w sklepie, proponujemy upiec tradycyjną szynkę samodzielnie. Do jej przygotowania potrzebujemy co prawda kilkanaście dni, ale naprawdę warto. Dlatego już teraz zaplanuj to w grafiku przygotowań świątecznych.

Przepis na szynkę pieczoną
Przygotowanie:

Z podanych składników przygotuj zalewę peklującą. Do wody dodaj saletrę, sól i cukier. Do zalewy dodać możesz również ulubione przyprawy.
Częścią przygotowanej zalewy nastrzyknij mięso w kilku miejscach (ok. 60 ml na 1 kg mięsa). Tak nastrzyknięte mięso umieść w pozostałej zalewie. Bardzo ważne, by cały kawałek szynki znajdował się pod powierzchnią zalewy - dzięki temu mięso nie popsuje się w trakcie peklowania. Jeśli zalewy jest za mało, dolej jej nieco więcej, pamiętając, aby proporcjonalnie zwiększyć także ilość soli.
Mięso można dodatkowo docisnąć od góry, np. talerzykiem, wówczas będziesz mieć pewność, że będzie się ono znajdować pod powierzchnią zalewy.

 Całość pozostaw w lodówce na 10 dni peklowania.

Po upływie tego czasu szynkę wyjmij z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym i umieść w siatce wędliniarskiej. Czynność tę znacznie ułatwią i przyśpieszą proste w użyciu aplikator do siatek oraz zaciskarka wędliniarska.


Szynka pieczona na Święta

Szynkę umieść następnie w nagrzanym do 140⁰C piekarniku i piecz pod przykryciem ok. 2 godzin, do uzyskania w środku mięsa temperatury 70⁰C.

Szynka pieczona na Święta

Idealnie sprawdzi się tu garnek rzymski. Pod koniec pieczenia, przez ostatnie 20 minut, w celu zarumienienia mięsa piecz je bez przykrycia.
Tak przygotowana szynka będzie soczysta, a spożywać możesz ją zarówno na ciepło, jak i gdy wystygnie - serwowaną do pieczywa, najlepiej również domowego wyrobu.



Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

świąteczna szynka

jak zrobić szynkę

szynka z piekarnika

soczysta szynka

aplikator do szynek



Newsletter