Browin Blog - Ocet jabłkowy - pij i stosuj na zdrowie!

Ocet jabłkowy - pij i stosuj na zdrowie!

2024-10-07
ulubione

Ocet jabłkowy zdecydowanie zasługuje na miano eliksiru zdrowia. Cieszy się niesłabnącą popularnością i ma pozytywny wpływ na nasze organizmy. Dlaczego warto pić ocet jabłkowy? Jak często to robić i jakie efekty daje spożywanie tego kwasu w codziennej diecie? Na te pytania, a także na pytanie: jak przygotować własny domowy ocet jabłkowy? - odpowiadamy w tym artykule.

Ocet jabłkowy - pij i stosuj na zdrowie!

Właściwości octu jabłkowego

Ze względu na swoje właściwości odkażające, regularne stosowanie octu jabłkowego pozytywnie wpływa na naszą odporność. Wystarczy jedna łyżka takiego octu dziennie, by wzmocnić układ immunologiczny. Regularne picie octu pomaga również wzmocnić nasz układ trawienny. Kuracja z użyciem octu jabłkowego, polegająca na wypiciu szklanki wody z łyżką octu przed śniadaniem, niweluje refluks i uczucie wzdęcia. Ze względu na kwaśny odczyn, ocet jabłkowy równoważy pH w żołądku i wspomaga trawienie. Dwie łyżki octu dziennie - według badań - pozwalają na obniżanie poziomu cukru we krwi. Badania wykazały także, że regularne spożywanie octu wspomaga odchudzanie, m.in. poprzez zwiększanie uczucia sytości.

Swoje unikatowe właściwości prozdrowotne ocet jabłkowy zawdzięcza dużej zawartości żelaza, miedzi, krzemu, magnezu, fluoru, potasu i siarki. W occie tym znaleźć można również wiele witamin i kwasów organicznych, a także pektyn. Nic więc dziwnego, że spożywanie octu wspomaga także leczenie zmian trądzikowych, grzybicy, a także szybsze gojenie się siniaków. Kompresy z octu jabłkowego są skuteczne przy leczeniu bólu głowy i napięcia mięśniowego. Ciepła woda z octem jabłkowym, przygotowana z octu niepasteryzowanego, pomaga także zwalczać biegunki. Na zapalenie zatok pozytywnie wpływa zarówno spożywanie octowej mieszaniny, jak i wykonywanie zewnętrznych okładów.

Ocet jabłkowy - pij i stosuj na zdrowie!

Ocet jabłkowy - pij i stosuj na zdrowie!

Ocet jabłkowy - pij i stosuj na zdrowie!

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

Ponieważ ocet jabłkowy nie należy do najtańszych (cena znanego wszystkim w kuchni octu spirytusowego to ok. 3 zł, jabłkowego zaś ok. 11-15 zł) - warto zatem przygotować go samemu, we własnym domu. Posłuży Ci do tego słoik do kiszenia z rurką fermentacyjną.

Przygotowanie octu jabłkowego jest niezwykle proste, a składniki, jakich potrzebujesz, to jabłka, woda i odrobina cukru. Koniecznie należy wspomnieć, że ocet jabłkowy świetnie wychodzi również z odpadów z jabłek. Jeśli nie przygotowujesz go specjalnie - możesz wykorzystać do jego domowej produkcji ogryzki i skórki pozostałe po owocach, np. przy okazji pieczenia szarlotki lub robienia jabłkowych przetworów. To kolejny argument, że warto przygotować ocet we własnej kuchni - zdrowy, a do tego eko!

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 l wody
  • 7-8 łyżek miodu

Przygotowanie:

Jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Nie obieraj ich (usuń jedynie ogonki), gdyż to na skórce znajduje się najwięcej cennych bakterii i drożdży istotnych w procesie fermentacji. To właśnie dlatego ocet jabłkowy możesz przygotować również z samych obierek, pozostałych po wcześniej wykorzystanych owocach. Jabłka przełóż do słoja i zalej przegotowaną, ostudzoną wodą. Dodaj miód (najlepiej wcześniej rozpuszczony w wodzie). Wymieszaj wszystko, w szyjce słoika umieść docisk (dzięki temu jabłka będą znajdować się cały czas pod powierzchnią płynu), a następnie zakręć słój i zamontuj rurkę fermentacyjną. Pozostaw do fermentacji na 2-3 tygodnie, mieszając miksturę przynajmniej raz dziennie. Gdy owoce zbrązowieją, przelej płyn przez sito i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 3 tygodnie. Gdy płyn zacznie pachnieć octem, będzie to oznaczało, że produkt jest gotowy do spożycia.

Uwaga: W celu uzyskania optymalnego przebiegu procesu zalecamy użycie nietłukącego słoika do kiszenia o poj. 3 L z innowacyjną, bezuszczelkową, szczelną zakrętką (zabezpieczającą nastaw przed gromadzeniem się pleśni i bakterii) oraz rurką fermentacyjną w zestawie. Warto także użyć specjalnego docisku z funkcją sitka (fi 100), który idealnie zabezpieczy wsad.

Ocet jabłkowy - jak spożywać i stosować jako kosmetyk?

Ocet jabłkowy nadaje się zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i "wewnętrznego" - czyli spożycia, jako dodatkowy suplement w codziennej diecie. Jeśli chodzi o działanie zewnętrzne, ocet jabłkowy pomaga zwalczać trądzik i łupież. Jego właściwości odkażające wspomagają gojenie się ran, warto również przepłukiwać nim gardło przy różnego rodzaju infekcjach. Wystarczy przygotować miksturę z wody, miodu i octu, a następnie płukać nią gardło 3-4 razy dziennie.

Pozytywny wpływ na włosy ma również regularne stosowanie wcierek z dodatkiem pokrzywy lub skrzypu. Wystarczy wymieszać ocet i wodę w proporcjach 1:4, a następnie wcierać w skórę głowy ok. 30 minut przed jej umyciem. Do mikstury warto dodać również wcześniej wymienione, zaparzone zioła. Tak przygotowany kosmetyk zadba nie tylko o skórę głowy, ale wpłynie również pozytywnie na samą strukturę i kondycję włosów.

Do jedzenia najlepiej wybrać ocet niefiltrowany. Najczęściej stosowaną metodą kuracji jest spożywanie szklanki wody z 1-3 łyżkami octu. Mikstura z dodatkiem miodu będzie nie tylko smaczna, ale także wzmocni odporność. Ocet jabłkowy warto dodawać również do przygotowywanych dań, np. sałatek. Bardzo popularne są również dressingi do warzyw i mięs na bazie octu, miodu, ziół oraz ulubionych przypraw.

Zabiegani mogą wykorzystać opcję spożywania octu bezpośrednio - prosto z łyżeczki - ostrzegamy jednak, że nie jest to najsmaczniejsze rozwiązanie! Poniżej przygotowaliśmy więc kilka miniprzepisów, które pozwolą Ci na przygotowywanie różnych sposobów podania octu - tak, by zawsze było nie tylko zdrowo, ale też smacznie!

Ocet jabłkowy - pij i stosuj na zdrowie!

Nie należy zapominać, że ocet to kwas - włączając go do diety warto więc zacząć od małych ilości, aby sprawdzić, jak organizm zareaguje na jego spożycie. Na ocet jabłkowy powinny uważać m.in. osoby z nadwrażliwym szkliwem zębów lub mające skłonność do podrażnień żołądka.

Podsumowanie

Umiejętne korzystanie z octu jabłkowego i włączenie go do codziennego jadłospisu może przynieść wiele korzyści. Jak przy każdym tego typu produkcie należy jednak pamiętać, że "co za dużo, to nie zdrowo". Produkujcie więc domowy ocet jabłkowy i pijcie go rozsądnie - na zdrowie!

...bo domowe jest lepsze!