pixel
Browin Przepiśnik - Golonka pieczona

Golonka pieczona

Mięso i wędliny

2024-12-04 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Golonka — choć kojarzona jedynie z tłuszczem jest również źródłem kolagenu i elastyny oraz dostarcza do naszych organizmów pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego żelaza i witamin z grupy B. Niegdyś królująca na szlacheckich stołach — dziś może z powodzeniem stanowić element Twojego menu. Uwielbiana przez smakoszy, odpowiednio przyrządzona i spożywana "od czasu do czasu" nie wyrządzi nam krzywdy. Warto więc przepis ten włączyć do swojej domowej książki kucharskiej. Szczególnie że wywoła on zachwyty wśród Twojej rodziny i przyjaciół podczas wspólnych spotkań przy stole!

Przepis na golonkę pieczoną:

Przygotowanie: 

Golonki umyj i ewentualnie opal, by dokładnie usunąć włoski. Natnij skórę w kilku miejscach, wzdłuż porcji. Golonki obtocz w 3 łyżkach oleju, dokładnie obsyp i natrzyj Marynatą do golonki. Pozostaw na ok. 12 godzin w lodówce, pod przykryciem. Ok. 30 minut przed pieczeniem wyjmij golonki z lodówki. W przypadku golonek tylnych możesz nastrzyknąć je w kilku miejscach solanką (pół łyżeczki soli rozpuść w 50 ml zimnej wody). Przygotuj warzywa: obierz je i pokrój - marchewkę i pietruszkę w słupki, cebulę w piórka, a czosnek w plasterki. Całość umieść w brytfannie lub garnku rzymskim, podlej dwoma łyżkami stołowymi oleju oraz szklanką wody. Warzywa umieść po bokach i na golonce. Całość przykryj i włóż do letniego piekarnika (podgrzanego do ok. 50°C). Rekomendujemy pieczenie w temperaturze 200°C przez 1 godzinę (z grzaniem górnym i dolnym, z termoobiegiem). Następnie podlej golonki piwem i kontynuuj pieczenie przez kolejną godzinę, zmniejszając temperaturę do 170°C. Po tym czasie sprawdź, czy mięso zaczęło odchodzić od kości - jeśli tak, to zdejmij pokrywkę i pozostaw mięso jeszcze na 30 min, by się dobrze podpiekło. 

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

golonka w piekarniku

golonka pieczona w piwie

jak upiec golonkę

jak przyrządzić golonkę