Niskokaloryczne, lekkostrawne, bogate w cenne składniki i pyszne — takie właśnie są szparagi, na które sezon trwa niestety bardzo krótko, bo jedynie kilka tygodni. Nie marnuj więc czasu! Dowiedz się jak przygotowywać idealne szparagi, by w 100% korzystać z ich wyjątkowego smaku i innych walorów. Wskazówki, jak przygotowywać szparagi zielone, znajdziesz w tym wpisie: Jak przygotować zielone szparagi? - dziś natomiast skupimy się na szparagach białych. Czym różnią się one od zielonych, jak smakują i co zrobić, by po przyrządzeniu były prawdziwą ucztą dla podniebienia? Zachęcamy do przeczytania dalszej części wpisu!
Czym różnią się białe szparagi od zielonych?
Szparagi białe i zielone różnią się przede wszystkim sposobem uprawy, czyli warunkami wzrostu. Białe szparagi rosną pod ziemią — kiedy tylko ich pędy zaczynają wychodzić na powierzchnię, są one przykrywane ziemią lub folią, by nie docierało do nich światło słoneczne. Dzięki temu szparagi nie wytwarzają chlorofilu i pozostają białe, aż do momentu zbiorów. Zielone szparagi z kolei wystawiane są właśnie na działanie słońca. Jak różnice w uprawie wpływają na smak szparagów? Białe są delikatniejsze, słodkawe, często z lekką nutą goryczki. Zielone szparagi są natomiast kwintesencją smaku świeżych nowalijek. Szparagi różnią się również od siebie wyglądem — nie tylko w kwestii koloru. Białe szparagi są zwykle grubsze od zielonych i należy je przycinać w ok. 2/3 ich wysokości. Uwaga! Pamiętaj, że twarde odłamane części szparagów nadal możesz wykorzystać, np. do ugotowania zupy szparagowej. Grubość białych pędów szparagów wpływa również na czas ich gotowania. Zielone gotujemy bowiem ok. 2-3 minut, białe zaś nawet 12 minut! Ostatnią ważną różnicą między tymi dwoma typami szparagów jest sposób ich przygotowywania. Białe szparagi należy obierać — ich skórka jest bowiem włóknista, natomiast zielone szparagi możesz spożywać bez obierania. Oba rodzaje szparagów do czasu przygotowania przechowuj w lodówce — najlepiej w pozycji pionowej, umieszczając końcówki szparagów w szklance / słoiku wypełnionym wodą.
Jak wybrać odpowiednie szparagi?
Kupując te warzywa, należy zwrócić uwagę na ich kondycję — zamknięte główki i wilgotne końcówki są gwarancją jędrnego i sprężystego pędu. Białe szparagi nie powinny być ani zbyt grube, ani zbyt cienkie. Przy ściskaniu końcówek szparagów, powinien z nich wypływać sok, co świadczy o świeżości tych warzyw. Świeże szparagi rozpoznasz także, pocierając o siebie końcówki dwóch pędów - jeśli będą w charakterystyczny sposób skrzypieć, szparagi takie powinny trafić do Twojego koszyka.
Jak mrozić szparagi?
Chcesz dłużej cieszyć się smakiem szparagów i przedłużyć sobie "szparagowy" sezon? To możliwe! Szparagi możesz bowiem mrozić, po ich uprzednim obraniu. Zamrozić możesz także końcówki odłamane z pędów. Po zebraniu ich odpowiedniej ilości — będą świetną bazą do wywaru warzywnego lub zupy krem. Zamrożone szparagi przygotujesz z łatwością, wrzucając je bezpośrednio na wrzącą wodę, bez rozmrażania i bez blanszowania.
Jak przygotować białe szparagi?
Białe szparagi wymagają obierania, dlatego też po ich umyciu i odłamaniu zdrewniałych końcówek należy ściąć obieraczką ich skórkę. Do gotowania szparagów idealnie sprawdzi się specjalny garnek do szparagów - wąski i wysoki, wyposażony ponadto w wygodny koszyk, umożliwiający gotowanie szparagów w pozycji pionowej, a następnie bezproblemowe ich odsączenie. Do wody dodaj sól oraz odrobinę cukru, który zniweluje gorycz pędów. Pamiętaj, by woda zakrywała całe szparagi, nie pozostawiaj ich główek nad powierzchnią wody (jak jest to praktykowane w przypadku odmiany zielonej). Gotuj ok. 10-12 minut, aż szparagi staną się miękkie. Szparagi możesz podać z sosem winegret, chrzanem lub awokado. Białe szparagi świetnie komponują się także z masłem orzechowym i sosem sojowym. Białe szparagi można również przygotować na parze — wtedy jednak trzeba wydłużyć ich czas przygotowywania o ok. 3-4 minuty.
Jak upiec białe szparagi?
Pieczenie, smażenie czy grillowanie białych szparagów sprawdzi się doskonale, szczególnie jeśli nie są one już pierwszej świeżości. Przygotowywane w ten sposób szparagi są wyraźniejsze w smaku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, szparagi umyj, obierz i odłam ich stwardniałe końcówki. Następnie delikatnie natrzyj oliwą i oprósz solą. Ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i piecz ok. 10-12 minut. Upieczone szparagi najlepiej smakują podawane z koprem lub pietruszką, sokiem z cytryny oraz orzechami.
Jak odgrzewać szparagi?
Szparagi świetnie smakują również po odgrzaniu - wystarczy podsmażenie na patelni, ogrzanie na parze lub w garnku z gorącą wodą, z dodatkiem łyżeczki masła!