Lato to bez dwóch zdań czas, w którym myślimy głównie o wylegiwaniu się na leżakach i sączeniu zimnych napojów. W gorące dni nasz apetyt jest znacznie mniejszy, stąd częstym dylematem jest kwestia tego, co podać na obiad, by domownicy chcieli go jeść. Z całą pewnością gorące i ciężkie dania nie będą dobrym pomysłem, a kultowy rosół "nie przejdzie" nawet w niedziele. Jeśli nie mamy też czasu na grillowanie w plenerze, świetnym pomysłem będzie pożywna, zdrowa zupa ze świeżymi warzywami, podana na zimno. Inspiracji na tego typu danie szukać można w kuchni wschodniej. Nasza propozycja na dziś to pyszny chłodnik, ale nie ten tradycyjny, litewski na buraczkach, a rosyjski na kwasie chlebowym, o wdzięcznej nazwie OKROSZKA!
Przy tej okazji polecamy przygotowanie własnego kwasu chlebowego, który nie tylko stanowi bazę do tej pysznej i ciekawej w smaku zupy, ale również jest smacznym, świetnie gaszącym pragnienie gazowanym napojem na gorące dni. W ten sposób możecie upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, przygotowując zarówno coś do jedzenia, jak i do picia. Polecamy.
PRZYGOTOWANIE
Kwas chlebowy przygotuj na 2-3 dni wcześniej, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po tym czasie…
Do garnka wlej 1,5 L domowego kwasu chlebowego. Dodaj starte na dużych oczkach ogórki i rzodkiewki, posiekany koperek i szczypiorek z cebulką oraz pokrojoną w grubą kostkę szynkę. Do całości dodaj śmietanę z musztardą, dopraw solą i pieprzem do smaku. W wersji bardziej sycącej - dodaj ugotowane na twardo jajka.
Banalnie proste i szybkie danie. Spróbuj koniecznie!