Browin Przepiśnik - Placki z cukinii

Placki z cukinii

Dania

2021-09-15 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Wrzesień to świetny czas na przygotowywanie dań z warzyw, które w tym okresie mają swoje przysłowiowe 5 minut. Jednym z nich jest bezapelacyjnie cukinia, którą spożywać możemy w różnorodnej formie - czy to w postaci zupy kremu, czy w wersji grillowanej. Cukinia to również świetny dodatek do sałatek.

Dziś jednak mamy dla Ciebie inną propozycję - wytrawne placki z cukinii. Świetny pomysł na niestandardowy, prosty obiad, który idealnie sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do mięs czy surówek. To doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych, które w przeciwieństwie do tych cukiniowych możemy jeść cały rok. Jeśli się skusisz, życzymy smacznego :)

Przepis na placki z cukinii

Przygotowanie:

Cukinię umyj, odetnij końce i w zależności od twardości skóry zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach, wraz ze skórką bądź dopiero po obraniu. Najlepiej na placki wybierać młodą cukinię, bowiem większe okazy wymagają obrania i wydrążenia miękkiego środka.

Do startej cukinii dodaj sól i odczekaj ok. 10 minut, aż cukinia puści sok. Po tym czasie odlej sok, a do startej cukinii dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz resztę składników i całość dokładnie wymieszaj łyżką.

Jeśli ciasto będzie zbyt płynne, dosyp trochę mąki.

Na patelni rozgrzej olej, na przykład rzepakowy i nakładaj łyżką porcje przygotowanego ciasta. Placki formuj w okrągły kształt pilnując, aby nie były zbyt grube. Placki piecz z obu stron do czasu, aż się zarumienią. 

Gorące, usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy w celu odsączenia ich z nadmiaru tłuszczu.

Placki świetnie smakują z ajvarem, śmietaną lub mięsem. ​

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

przepis na cukinię

cukinia

placki z cukinią

jak zrobić placki

pomysł na cukinię