Wrzesień to świetny czas na przygotowywanie dań z warzyw, które w tym okresie mają swoje przysłowiowe 5 minut. Jednym z nich jest bezapelacyjnie cukinia, którą spożywać możemy w różnorodnej formie - czy to w postaci zupy kremu, czy w wersji grillowanej. Cukinia to również świetny dodatek do sałatek.
Przepis na placki z cukinii
Przygotowanie:
Cukinię umyj, odetnij końce i w zależności od twardości skóry zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach, wraz ze skórką bądź dopiero po obraniu. Najlepiej na placki wybierać młodą cukinię, bowiem większe okazy wymagają obrania i wydrążenia miękkiego środka.
Do startej cukinii dodaj sól i odczekaj ok. 10 minut, aż cukinia puści sok. Po tym czasie odlej sok, a do startej cukinii dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz resztę składników i całość dokładnie wymieszaj łyżką.
Jeśli ciasto będzie zbyt płynne, dosyp trochę mąki.
Na patelni rozgrzej olej, na przykład rzepakowy i nakładaj łyżką porcje przygotowanego ciasta. Placki formuj w okrągły kształt pilnując, aby nie były zbyt grube. Placki piecz z obu stron do czasu, aż się zarumienią.
Gorące, usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy w celu odsączenia ich z nadmiaru tłuszczu.
Placki świetnie smakują z ajvarem, śmietaną lub mięsem.