Przygotowanie:
Schab rozkrój wzdłuż, ale nie do końca, aby umożliwić rozbicie go tłuczkiem tak, by wygodnie się zawijał (rozbijamy na szerokość, nie na długość). Oprósz schab żelatyną na całej jego powierzchni, następnie rozłóż na nim plastry słoniny tak, aby równomiernie pokryły cały schab.
Czosnek wyciśnij i rozsmaruj na całej powierzchni mięsa. Przygotuj mieszankę z przypraw oraz soli. Jej połową posyp całą powierzchnię mięsa i zwiń je ciasno w rulon. Drugą połowę mieszanki dokładnie rozprowadź po zewnętrznej stronie zwiniętego schabu. Całość umieść w szynkowarze. Pomocne będą specjalne woreczki.
Szynkowar zamknij, umieść w nim termometr i parz całość w wodzie nieprzekraczającej 80°C, do momentu, aż temperatura wewnątrz rolady osiągnie 70°C (przez ok. 1,5 godz.).
Po wyjęciu szynkowara z wody możesz rozluźnić sprężynę na ok. 5 minut – by wszystkie soki znad płytki dociskowej zostały wchłonięte do wnętrza mięsa, a po upływie tego czasu ponownie zamknij szynkowar i umieść go w lodówce do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na minimum 6 godz.). Po wyjęciu z lodówki szynkowar umieść na chwilę (ok. 30 sekund) pod strumieniem gorącej wody, po czym wyjmij jego zawartość za pomocą sprężyny, której płytka powinna przywrzeć do mięsa.