Chcesz przygotować coś wyjątkowego na ten dzień, ale nie masz pomysłu? Oto przepis na domowy ser typu korycińskiego, który sprawi, że Wasze śniadanie będzie nie tylko pyszne, ale i pełne miłości!
- Do garnka wlewamy 6 litrów świeżego mleka.
- Rozpuszczamy chlorek wapnia według instrukcji na opakowaniu i dodajemy do mleka.
- Wsypujemy 90 g soli, dokładnie mieszając.
- Podgrzewamy do 38°C, a następnie dodajemy podpuszczkę rozpuszczoną w wodzie według instrukcji na opakowaniu.
- Mieszamy i zostawiamy bez dalszego grzania na ok. 30 min.
- Następnie kroimy skrzep i pozostawiamy na chwilę aż serwatka zacznie się izolować.
- Dociskając sitkiem od góry wyjmujemy część serwatki, a następnie przekładamy ser do foremek uzupełniając go ulubionymi przyprawami. My użyliśmy suszone pomidory.
- Serki zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 3 godziny co jakiś czas je przekładając, aby nabrały odpowiedniej struktury.
- Po tym czasie przenosimy je do lodówki i zostawiamy na noc. Następnego dnia serki są gotowe do jedzenia!
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!