Browin Przepiśnik - Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Dania

2024-01-03 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Szakszuka (shakshuka) to śniadaniowe danie pochodzące z kuchni bliskowschodniej – bardzo popularne w Izraelu i rozpowszechnione na całym południowym wybrzeżu Morza Śródziemnego. Nazwa tego dania oznacza „wielki bałagan” i to określenie chyba najlepiej opisuje to, co podczas powstawania tego dania dzieje się na patelni. Podstawowa wersja szakszuki to jajka przygotowane w gorącym, ostrym pomidorowym sosie – śniadanie to można podawać jednak na wiele sposobów. Najbardziej popularne to te z kiełbasą, mięsem, rybą oraz dodatkiem serów – w Izarelu mówi się, że to dania stawiające na nogi nawet po największej imprezie. My proponujemy dziś wersję dostarczającą niezbędnych witamin, a przede wszystkim żelaza ukrytego w cennych liściach szpinaku. Mamy nadzieję, że lekka zielona wersja szakszuki przypadnie Wam do gustu i na jej bazie zechcecie dalej sami odkrywać inne warianty tej potrawy!

Przepis na szakszukę ze szpinakiem

Przygotowanie:

Na patelni, na oliwie zeszklij drobno posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj zamrożony szpinak i powoli podsmażaj, aż do całkowitego rozmrożenia. Mieszaj od czasu do czasu, pozwalając odparować nadmiarowi wody. Dodaj sól, pieprz i całość dobrze wymieszaj. W masie szpinakowej zrób trzy wgłębienia i do każdego wbij po jednym jajku – smaż pod przykryciem, aż białka się zetną (ok. 10-15 minut). Na koniec dodaj pokrojone pomidory i pokruszony twaróg. Posyp czarnuszką. Podawaj z pieczywem. 


Szakszuka ze szpinakiem


...bo domowe jest lepsze!

patelnia

szakszuka

jajka

śniadanie

szpinak

warzywa

sniadanie

shakshuka