Lubicie słodkie desery ale nie chcecie zjadać kolejnych porcji ciasta? Oto propozycja deseru na szybko, bez pieczenia, do wykonania którego w zależności od sezonu możecie użyć różnych owoców oraz przypraw. Poznajcie przepis na zdrową i smaczną przekąskę, którą pokochają także dzieci!
Przepis na deser z kaszą jaglaną
Przygotowanie:
Kasze jaglaną zalej wodą i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż do prawie całkowitego wchłonięcia się płynu (ok. 15 min). W międzyczasie przygotuj musy owocowe. Brzoskwinie obierz, usuń z nich pestki i zblenduj na gładką masę. Następnie w oddzielnym naczyniu zblenduj miąższ ananasa. Po upływie 15 minut sprawdź konsystencję kaszy - jeśli wchłonęła już nadmiar wody dodaj do niej ok. 95 g wiórek kokosowych i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw w celu ostudzenia, co jakiś czas mieszając. Po wystygnięciu kaszy umieść ją w słoiczku przekładając na zmianę musami owocowymi. Wierzch deseru możesz posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!