Przepis na wino malinowe
Przygotowanie:
Podgrzej 10 L wody do temp. 85⁰C, a następnie wsyp do niej zawartość torebki z suszem owocowym oraz 2 kg cukru i utrzymując podaną temperaturę, mieszaj całość przez 3 minuty.
Po tym czasie mieszaninę wystudź do temperatury pokojowej i przelej do naczynia fermentacyjnego – pojemnika lub balonu o pojemności 15 L.
Następnie dodaj zawartość małej saszetki z drożdżami winiarskimi i pożywką.
Prowadź fermentację przez tydzień, po czym odcedź nastaw.
Do odcedzonego młodego wina dodaj kolejną porcję cukru 0,5 kg, dokładnie wymieszaj i fermentuj jeszcze przez jeden miesiąc.
Gdy fermentacja się już zakończy, do wina możesz dodać napar z 2 torebek czarnej herbaty, co wzbogaci charakter gotowego trunku. Wino zlewaj do czystych i opłukanych pirosiarczynem potasu butelek i gotowe! Ciesz się smakiem doskonałego, aromatycznego trunku. Na zdrowie!