pixel
Browin Przepiśnik - Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Dania

2024-03-26 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Wśród typowo wielkanocnych dań króluje, jak powszechnie wiadomo, m.in. wspaniała zupa, jaką jest żurek (lub biały barszcz). A skoro żurek, to także zakwas - im lepszy, tym lepiej:))  Przygotowanie własnego zakwasu wymaga jedynie cierpliwości i kilku składników. W zależności od tego, jaką zupę zdecydujemy się przygotować, to do zrobienia zakwasu należy dobrać odpowiednią mąkę. 

Żurek na domowym zakwasie to idealna propozycja na rodzinny świąteczny stół. A oto nasz przepis na wyśmienity zakwas z użyciem mąki żytniej razowej. Wypróbujcie! :)

Przygotowanie:

Łyżkę, mieszadło i słoik dokładnie umyj i przelej np. wrzącą wodą – w celu odkażenia. Do słoika lub innego naczynia wlej wodę i porcjami dodawaj mąkę, mieszając cały czas, np. drewnianą trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz czosnek (każdy ząbek możesz przekroić, aby dał więcej aromatu). 

Tak przygotowany zaczyn przykryj gazą (nie zakręcaj słoika) i pozostaw na 3-5 dni w ciepłym pomieszczeniu. Aby przyspieszyć proces zakiszenia, możesz do zaczynu dodać kawałek kromki naturalnego chleba. 

Codziennie sprawdzaj stan zakwasu – czy nie weszło jakieś zakażenie, czy aromat jest prawidłowy. Gotowy zakwas będzie miał na powierzchni widoczne pęcherzyki powietrza i lekko kwaśny zapach. 

Gotowy zakwas można przelać do butelki, zakręcić i przechowywać ok. 14 dni, Jeśli zostanie nam trochę zakwasu można dodać kolejne porcje mąki , wody i przypraw i ponownie go uaktywnić. 

1 l przygotowanego zakwasu wystarczy dodać do 2 l bulionu. 

None