Browin Przepiśnik - Żeberka pieczone

Żeberka pieczone

Mięso i wędliny

2023-03-01 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Marzysz o idealnie wypieczonych żeberkach, których aromat roznosi się po całej kuchni? Nasza sekretna marynata zawierająca starannie dobrane zioła i przyprawy to mieszanka, która w prosty i szybki sposób nada żeberkom doskonałego smaku, aromatu, a także wyglądu. Ten przepis doceni każdy miłośnik domowych mięs i choć dziś proponujemy Ci żeberka w wersji pieczonej, naszej Marynaty do żeberek, możesz użyć także podczas ich duszenia oraz grillowania!

Przepis na żeberka pieczone:

Przygotowanie

Żeberka obmyj dokładnie, aby usunąć drobne kawałeczki kosteczek. Mięso natrzyj 2 łyżkami oleju oraz Marynatą do żeberek. Pozostaw na ok. 12 godzin w lodówce, pod przykryciem. Ok. 30 min przed pieczeniem wyjmij żeberka z lodówki. Przygotuj warzywa - obierz je i pokrój, marchewkę, pietruszkę i czosnek w plasterki, a cebulę w piórka.

Mięso oraz warzywa umieść w brytfannie lub garnku rzymskim, podlej dwoma łyżkami stołowymi oleju oraz dwoma szklankami wody. Całość przykryj i włóż do letniego piekarnika (podgrzanego do ok. 50°C). Rekomendujemy pieczenie w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny (z grzaniem górnym i dolnym, z termoobiegiem). Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze ok. 20 minut bez przykrycia. Dokładny czas pieczenia zależy od grubości mięsa. Podczas pieczenia kontroluj, aby woda całkowicie nie wyparowała. Jeśli chcesz dołożyć ziemniaczki, najlepiej zblanszuj je w gorącej wodzie przez 10 minut i umieść w naczyniu z żeberkami po 1 godzinie pieczenia.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

żeberka z piekarnika

przepis na żeberka

jak zrobić żeberka

żeberka wieprzowe

soczyste żeberka