Grochówka najczęściej kojarzy się z wojskiem. Nie tylko rekruci mogą ją jednak spożywać. Zupa grochowa stanowi idealny pomysł na rozgrzewający obiad, a dzięki golonce przypadnie do gustu nawet osobom o większych zapotrzebowaniach kalorycznych.
Przepis na domową grochówkę z golonką
Przygotowanie:
Groch wypłucz dokładnie i pozostaw w wodzie na 20 minut. Golonkę umyj, włóż do zimnej osolonej wody i gotuj zbierając powstające "szumowiny". Kiedy "szumowiny" przestaną się tworzyć, dodaj groch i gotuj jeszcze przez 40 minut, aż golonka stanie się miękka. Marchewki, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę i smaż ją, dodając 300 g domowego smalcu lub wędzonego boczku. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Miękką Golonkę wyjmij z garnka, do wywaru włóż wcześniej przygotowane warzywa. Dodaj zioła i przekrojone na pół ząbki czosnku. Gotuj całość do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.
Uwaga! Golonka będzie pysznie smakowała jeśli doprawisz ją swoimi ulubionymi przyprawami, a następnie podpieczesz ją w rękawie do pieczenia w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Jak zrobić sos do golonki?
Przygotowanie:
Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj chrzan, śmietanę oraz majonez. Całość wymieszaj. Możesz doprawić ulubionymi przyprawami do smaku.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!
zostańwdomu
zostanwdomu