Gruszki to nie tylko owoce idealnie nadające się na pyszne wina, desery i dżemy. To także świetny dodatek do mięs, a nawet główny składnik dań serwowanych w wytrawny sposób. Jeśli jesteście ciekawi, co można wyczarować z gruszki, przedstawiamy przepis na idealnie kremową zupę z wykorzystaniem tego owocu. Zupa krem z gruszki i pietruszki to proste, a zarazem ciekawe połączenie dwóch smaków. Zupa pysznie smakuje bez dodatków, jak i w towarzystwie migdałów, pestek dyni, a nawet ryby!
Przepis na zupę krem z gruszki i pietruszki
Przygotowanie:
Obierz pietruszkę i pokrój ją na plastry o grubości ok. 0,5-1 cm, po czym rozłóż je na blasze i włóż na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę. Do garnka włóż 2 łyżki masła oraz cebulę i duś do zeszklenia. Dodaj tymianek, Habanero, kurkumę oraz obraną, pozbawioną gniazda nasiennego i pokrojoną gruszkę. Całość podsmaż jeszcze przez 5 minut, mieszając, aby się nie przypaliła. Do garnka dołóż wyjętą z piekarnika pietruszkę, dodaj bulion lub wodę. Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Gotuj do miękkości, a następnie, zblenduj dodając śmietanę, aby całość uzyskała konsystencję kremu. Jeśli konsystencja okaże się zbyt gęsta zupę możesz również delikatnie rozcieńczyć wodą. W tym momencie możesz również doprawić całość zgodnie ze swoimi upodobaniami. Migdały, grzanki lub ulubione ziarna umieść na suchej patelni i na małym ogniu delikatnie je zrumień. Natkę pietruszki drobno pokrój. Posyp tymi dodatkami zupę-krem (już na talerzu).