Browin Blog - Mniszek lekarski – ciekawostki i przepisy

Mniszek lekarski – ciekawostki i przepisy

2023-04-27
ulubione

Mniszek, choć lekarski, dostaniesz bez recepty – wystarczy go zebrać, a pora na to jest idealna! Właściwości zdrowotne mniszka lekarskiego są ogromne. Przede wszystkim ze względu na żółciotwórczy, żółciopędny i moczopędny charakter roślina ta kwalifikuje się w ziołolecznictwie jako naturalny i pozytywnie wpływający na organizm element diety. Korzeń i ziele mniszka zawierają innulinę, luiteinę, śluz, kauczuk, garbniki oraz witaminy A, B, C i D. Mniszek działa pobudzająco i przeciwcukrzycowo. Poprawia również przemianę materii, reguluje miesiączkowanie, poprawia stan skóry oraz korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Nic więc dziwnego, że wraz z nadejściem ciepłych dni, kiedy mniszek zakwita, tak chętnie zbierany jest i przetwarzany w kuchniach.

Niestety mniszek bardzo często nazywany i mylony jest z mleczem. Na pierwszy rzut oka faktycznie przypomina tę trującą roślinę, są jednak cechy, które w prosty sposób pozwalają uchronić się przed popełnieniem fatalnego błędu. Na co więc zwracać uwagę, kiedy na początku maja zbieramy mniszek lekarski w przydomowych ogrodach oraz na łąkach? 

Jak odróżnić mniszek lekarski od mlecza?

Mniszek lekarski – ciekawostki i przepisy

Pierwsze różnice zauważymy już podczas zbierania — trujący mlecz kłuje, mniszek lekarski ma zaś łodygi i liście delikatne i miękkie. Mlecz w odróżnieniu od mniszka ma jedną, sztywną i pustą w środku łodygę, od której odchodzą boczne pędy i drobniejsze listki. Po przekwitnięciu mniszek lekarski zamienia się w dmuchawiec, trujący mlecz zaś w twardą kulkę. Liście mniszka wyrastają z przyziemnej rozety, są głęboko powycinane, a ich blaszka ma kształt podłużny, owalny lub lancetowaty. Kwiaty zaś wyrastają z rozety grupowo, mają jasnożółte lub złocistożółte języczkowe płatki, które niekiedy z czasem nabierają pomarańczowej barwy. Zbierając kwiaty mniszka najlepiej więc sprawdzać, czy:

  • jego liście są głęboko powycinane,​
  • nie jest pokryty meszkiem przypominającym włoski,
  • na łodydze kwiatowej ma tylko jeden koszyczek,
  • zawiera biały, mleczny sok,
  • nasiona tworzą kuliste dmuchawce,
  • tworzy długi korzeń palowy.

Kierując się powyższymi cechami, bez problemu odróżnicie od siebie te dwie rośliny, a jedyną niepewnością pozostanie sposób na wykorzystanie tego cennego składnika...

Jak wykorzystać mniszek lekarski? Pomysły na przepisy!

Sposobów na wykorzystanie tej rośliny jest mnóstwo. Przede wszystkim płatki i liście kwiatów nadają się do jedzenia w stanie surowym, co sprawia, że możemy je dodawać do sałatek, koktajli, naleśników i omletów. Ze względu na swoje właściwości pobudzające palone korzenie mniszka mogą stanowić alternatywę dla kawy. Inną możliwością jest stworzenie wina lub nalewki z mniszka. Sprawdź nasz przepis na nalewkę z mniszka.

Na naszym blogu znajdziecie natomiast przepis na domowe wino mniszkowe oraz domowy syrop z mniszka. Wszelkie napary z kwiatów tej rośliny pozwolą na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Roślina ta nadaje się również jako dodatek do koktajli. Liście z mniszka w połączeniu z sokiem z cytryny, awokado i gruszką tworzą napój będący doskonałą kuracją oczyszczającą. Z liści warto wykonać także zupę, dzięki której wyrównamy poziom białych krwinek. Do jej wykonania prócz kilku garści mniszka przyda się cukinia, ogórek, bulion, sól, pieprz oraz koperek. Ze zblendowanego mniszka można również stworzyć pyszne nadzienie do naleśników i pierożków. Roślinę tą doceniają także zwierzęta — króliki, świnki morskie, chomiki oraz papugi uwielbiają podgryzać jej liście. Z powodzeniem wykorzystasz mniszek również jako nawóz ekologiczny do kwiatów, a to ze względu na fakt, że jest on cennym źródłem miedzi. Jak widać, pomysłów na wykorzystanie tej rośliny jest wiele. Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy Was do wykorzystania tego, co najlepsze — czyli tego, co otrzymujemy wprost od matki natury.

...bo domowe jest lepsze!