Przepis na bułeczki bao
Przygotowanie:
Masło rozpuść w mleku, podgrzewając całość do 40°C. Do dużej miski wsyp 250 g mąki, cukier, sól oraz drożdże i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj podgrzane mleko z masłem. Ciasto wyrób szybko, w razie potrzeby podsypując je mąką (aż będzie miękkie, delikatne, gładkie i elastyczne). Tak wyrobione ciasto pozostaw w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości. Do przygotowywania bułeczek bao stosuje się specjalne bambusowe koszyki — zestaw do gotowania na parze również jednak się tutaj sprawdzi, wystarczy, że wyłożysz dno nadstawki do parowania pergaminem, zostawiając odrobinę wolnej przestrzeni, przez którą przedostanie się para. Kiedy ciasto wyrośnie wyrób je krótko na stolnicy i rozwałkuj na ok. 0,5 cm, a następnie wytnij z ciasta kółka mniej więcej o średnicy 12-13 cm. Połowę koła lekko posmaruj oliwą i złóż je na pół (oliwą do wewnątrz). Ułóż w naczyniu do parowania i paruj przez 15 minut. Gotowe bułeczki wystudź, a następnie wypełnij ulubionymi dodatkami, polej sosem i... gotowe! Smacznego!