Najlepszy bigos, to ten z dodatkiem aromatycznych śliwek oraz z wyczuwaną nutą śliwkowego wina. Bigos sprawdzi się idealnie na Wielkanoc, Boże Narodzenie, a także znajdzie swoje miejsce podczas zwykłego domowego obiadu. Poznaj nasz przepis i zachwyć się jego smakiem, kiedy tylko przyjdzie Ci na niego ochota!
Przepis na domowy bigos z winem śliwkowym
Przygotowanie:
Grzyby dobrze wypłucz i namocz w 300 ml letniej wody przez 20 minut. Kapustę przelej zimną wodą na sitku. Jeśli kapusta tego wymaga pokrój ją w kilkucentymetrowe kawałki i umieść w garnku. Wlej do niej 0,5 L wody, aby w czasie duszenia się nie przypaliła. Dodaj namoczone i pokrojone na niewielkie kawałki grzyby, całość duś na małym ogniu ok. 30 minut. Kontroluj wodę czy nie wyparowała, ale też nie pozwól aby było jej za dużo - by nie powstał kapuśniak. W tym czasie zeszklij na smalcu drobno pokrojoną cebulkę (aby się nie przypaliła oprósz ją szczyptą cukru). Mięso z łopatki pokrój na niewielkie kawałki i podsmaż osobno z odrobiną soli. Boczek również pokrój i podsmaż. Zarówno boczek jak i łopatka powinny się wyraźnie zarumienić. Cebulkę i mięso włóż do kapusty, dopraw i duś całość do miękkości, co jakiś czas podlewając winem. Płyny (woda i wino) powinny się całkowicie zredukować. Na koniec dodaj koncentrat, trzymaj bigos na ogniu jeszcze ok. 5-10 minut, cały czas mieszając aby delikatnie go podpiec.