pixel
Browin Przepiśnik - Blok drobiowy

Blok drobiowy

Mięso i wędliny

2019-01-17 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 6
ulubione

Szukasz sposobu na zdrowe śniadania? Wybierasz wędliny bez zawartości konserwantów i ulepszaczy? Dobrze trafiłeś! Przedstawiamy nasz ulubiony i sprawdzony przepis na idealny, delikatny blok drobiowy prosto z szynkowara. Mięso najlepszej jakości i same naturalne składniki sprawiają, że w bloku drobiowym zasmakują wszyscy - nawet najbardziej wybredni najmłodsi!

Delikatne mięsiwo z szynkowaru na kanapki to doskonały pomysł na różnorodne śniadanie zarówno dla tych którzy uwielbiają łagodne dania, jak i dla tych, którzy lubią podkreślić ich smak odrobiną ostrości. Podawaj zwykłe kanapki w niezwykły sposób, łącz je z warzywami, sosami lub dipami. Blok drobiowy możesz być również świetnym dodatkiem do domowego kebaba. Nadaj mu wyjątkowego smaku za pomocą przypraw i ciesz się daniem bez konserwantów i sztucznych dodatków. 

Blok drobiowy z szynkowara wypełni Twoją kuchnię aromatycznym zapachem świeżej wędliny. Stawiając na najwyższe standardy dobierz do niego świeże, idealnie wypieczone, chrupiące pieczywo i domowe masełko. Brzmi smakowicie! Nie wierz nam na słowo, wypróbuj je sam i napisz nam o swoich wrażeniach smakowych :) Wykorzystaj szynkowar, aby przygotować tez inne pysze mięsa. Postaw na potrawki lub szynki. Jeśli uwielbiasz pasztety to koniecznie musisz poznać jego kolejną funkcjonalność. Szynkowar to urządzenie nie tylko do przygotowania szynek, o dziwo to idealne rozwiązanie w kuchni wegańskiej. Brzmi absurdalnie, ale to prawda. Odkryj pierwszy tego typu przepis i nie bój się eksperymentować w swojej kuchni tworząc niebanalne połączenia i dania, które zachwycą Twoich bliskich. 


Jak przygotować blok drobiowy z szynkowaru?

Przepis na blok drobiowy

Przygotowanie:

Mięso z piersi z kurczaka zmiel na maszynce o średnich oczkach (lub pokrój w drobne kawałeczki), następnie dodaj wodę oraz łyżkę mleka w proszku i zblenduj całość na gładką masę. Udka pokrój w kawałki ok. 1- 2 cm. Połącz je ze zblendowaną masą z piersi, dopraw i dokładnie wymieszaj. Całość odstaw na 1 h do lodówki. Następnie masę mięsną umieść w dedykowanym do szynkowaru woreczku i umieść w szynkowarze o pojemności 1,5 kg, dociśnij sprężyną i zamontuj od góry termometr. Szynkowar włóż do garnka z wodą (woda podczas parzenia może delikatnie się gotować na małym ogniu). Kiedy mięso w środku osiągnie temperaturę 70°C, zakończ parzenie a szynkowar umieść w zimnej wodzie (po wyjęciu szynkowaru z parzenia temperatura wewnątrz potrawy wzrośnie jeszcze o 2°C). Kiedy szynkowar ostygnie schowaj go do lodówki. Na drugi dzień potrawka jest gotowa do spożycia. Aby wygodniej było wyjąć mięso z naczynia można je przelać gorącą wodą.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

z szynkowaru

z szynkowara

zdrowa wędlina z szynkowara

mięso z szynkowara

zostańwdomu

zostanwdomu