Niech nazwa "szynkowar" Cię nie zmyli, to urządzenie idealnie sprawdzi się także do przygotowania dań wegetariańskich. Blok rybny, który jest naszą dzisiejszą propozycja to przepis na rybę, którą zachwycisz swoich domowników. Ze względu na łatwość pokrojenia go na plasterki idealnie sprawdzi się jako zamiennik wędliny na kanapkach. Blok pokrojony w większe kawałki może stać się smakowitym elementem obiadu zwłaszcza, jeśli podasz go z sosem śmietanowym. Nie bój się eksperymentować i przygotowuj w szynkowarze potrawy, które uwielbiasz. Wykorzystaj nie tylko mięsa, ale także ryby, aby przygotować dania na każde podniebienie.
Dobierz szynkowar do swoich indywidualnych potrzeb. Zastanów się czy wystarczy Ci szynkowar 0,8 kg, a może coś nieco większego - 1,5 kg? Planujesz rodzinna ucztę - szynkowar 3 kg sprawi, że będzie wyjątkowa!
Jego sposób użycia jest niezwykle prosty, a konstrukcja spełnia wszelkie normy dotyczące kontaktu z żywnością. Stal nierdzewna, z której szynkowar został wykonany pozwala na stworzenie idealnych warunków do parzenia przygotowywanych w nim potraw.
To urządzenie, które sprawi, że w Twojej kuchni zawitają zdrowe dania pozbawione konserwantów i sztucznych dodatków. Ze względu na korzyści z jego użytkowania warto rozważyć jego zakup, jako pomysł na niebanalny prezent świąteczny dla mamy i babci.
Odkryj, jakie pyszności możesz w nim jeszcze przygotować. Poznaj też przepisy na mięsne specjały z szynkowara.
Przepis na dorsza z szynkowaru w postaci bloku rybnego
Przygotowanie:
Rybę pokrój na niewielkie kawałki (takie, aby łatwo było je później zmielić przy pomocy maszynki do mielenia). Bułkę namocz w mleku. Cebulę pokrój w plasterki i delikatnie oprósz solą (aby lepiej puściła sok). Następnie obłóż nią rybę. Tak przygotowaną rybę zostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut. Następnie zmiel rybę na najmniejszych oczkach maszynki (można zrobić to dwukrotnie), w tym samym czasie zmiel też połowę cebuli - wykorzystaj tę, którą wcześniej obłożona była ryba.
W trakcie mielenia dodaj do mięsa również wcześniej namoczona w mleku bułkę tartą. Do masy dodaj startą na grubej tarce marchewkę, dodaj przyprawy, miód, drobno pokrojony koperek oraz żelatynę. Całość dokładnie wyrób, w czasie wyrabiania możesz dodać ok. 2 łyżek mleka (masa powinna być lekka i dobrze się lepić). Wyrobioną masę rybną przenieś do woreczka umieszczonego w szynkowarze, dokładnie ubij ją przy wkładaniu.
Szynkowar zamknij i umieść w garnku. Temperatura wody podczas parzenia nie powinna przekraczać 80-90°C. Natomiast potrawka w środku powinna osiągnąć 69°C. Po tym czasie szynkowar wyjmij do ostygnięcia. Kiedy ostygnie włóż go do lodówki na min 5h w celu całkowitego ostygnięcia i zlepienia się potrawki.