pixel
Browin Przepiśnik - Brzoskwiniowa konfitura z rozmarynem

Brzoskwiniowa konfitura z rozmarynem

Przetwory

2022-06-06 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Chcesz, aby Twoja spiżarnia zachwycała feerią barw, smaków i niesamowitych aromatów? Chcesz stworzyć przetwory takie, by każde stworzone z nich danie podbijało wszystkie podniebienia? Sięgnij po nasz przepis na konfiturę brzoskwiniową z nutą rozmarynu. Zamknij esencję lata w słoiku i stwórz lekką, pięknie pachnącą i idealnie słodką zimową wersję brzoskwiń! Konfitura idealnie zasmakuje Ci zarówno podana na świeżo wypieczonym domowym chlebie, jak i jako smarowidło do gofrów czy naleśników!

Przepis na brzoskwiniową konfiturę z rozmarynem

Przygotowanie:

Owoce umyj, usuń z nich pestki, wrzuć do garnka i zasyp cukrem. Rozmaryn drobno posiekaj lub rozetrzyj w moździerzu. Wsyp do garnka. Całość podsmażaj na małym ogniu, aż konfitura zgęstnieje. Może to potrwać ok. 1-1,5 godziny. Gorącą masę owocową przełóż do wyparzonych i czystych słoików. Zakręć i pasteryzuj - w wodzie przez ok. 20-25 minut lub w piekarniku w 120 stopniach przez 35 minut. Uwaga! Pasteryzując słoiki w piekarniku nie wyjmuj ich od razu z piekarnika, a wyciągnij słoiki dopiero wtedy, gdy piekarnik wystygnie!

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

dżem z brzoskwini

konfitura z brzoskwiń

dżem z brzoskwini

jak zrobić dżem z brzoskwiń