Jesień i zima - czyli sezon na jarmuż to idealna okazja, aby zrobić zdrowe, delikatne i chrupkie chipsy. Jeśli dbasz o linię, ale nie możesz żyć bez smakowitych przekąsek chipsy z jarmużu są idealną propozycją dla Ciebie!
Przepis na dietetyczne chipsy z jarmużu
Przygotowanie:
Jarmuż umyj, a następnie oderwij liście od twardej łodyżki (łodyżkę odrzuć) i umieść je w misce. Liście dopraw solą oraz ulubionymi przyprawami, polej delikatnie oliwą i dokładnie wymieszaj. Przyprawiony jarmuż wyłóż na półki suszarki do żywości i rozpocznij suszenie w najwyższej temperaturze. Alternatywą dla suszarki będzie piekarnik nagrzany do temperatury 180-190°C. Wykorzystując taki sposób wypiekania chipsów - piecz je ok. 10-15 minut, aż zrobią się chrupkie. Pamiętaj tylko, aby w żadnym wypadku ich nie przypalić!