Browin Przepiśnik - Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami

Chleb na zakwasie żytnim z ziarnami

Wypieki

2024-01-04 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione
Czy znacie kogoś, kto nie lubiłby zapachu świeżego, ciepłego chleba? Ten łagodny, otulający aromat jest jednym z najlepiej kojarzących się zapachów, budzących miłe wspomnienia z dzieciństwa. Z kolei wyrazisty, lekko kwaskowaty smak i chrupiąca rumiana skórka zadowoli nawet największych koneserów dobrego jedzenia. Chleb pieczony na bazie zakwasu to bogate źródło błonnika, bez sztucznych substancji i polepszaczy. Zobacz, jakie to proste!


Przepis na chleb na zakwasie żytnim z ziarnami

Przygotowanie:

Piekarnik: Z wymienionych składników wyrób ciasto — do uzyskania masy o elastycznej konsystencji. Pozostaw na min. 1 godz. w ciepłym miejscu, by ciasto podwoiło swoją objętość, a następnie przełóż do formy rzymskiej. Uwaga: forma przed użyciem wymaga zwilżenia wodą — co gwarantuje, że chleb będzie miał chrupką skórkę, a miękisz pozostanie wilgotny oraz wysmarowania tłuszczem i obsypania mąką — aby ciasto nie przywarło do naczynia. Piecz w piekarniku przez ok. 1 godz. w temp. 200°C.
Automat do wypieku chleba: Do misy automatu dodaj w podanej kolejności wymienione składniki i ustaw program podstawowy (BASIC), by uzyskać średnio zarumienioną skórkę. Chleb będzie gotowy po ok. 3 godzinach. UWAGA! Nie dosypuj mąki. Ciasto powinno być klejące.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

przepis na chleb

domowy chleb

chleb pszenno-żytni

chleb z ziarnami

zakwas żytni

zakwas na chleb