Chleb pszenno-żytni to pyszny rodzaj pieczywa, ale nie należy do tych, które bardzo łatwo jest zrobić samodzielnie. Osoby, które choć raz próbowały go upiec potwierdzą, że to proces związany z dość długim wyrastaniem i pieczeniem. Do tego często zakończony otrzymaniem zakalca... Na szczęście jest rozwiązanie – oto ono! Zaproponowany poniżej przepis daje gwarancję wypieczenia smacznego chleba, który dzięki dodatkowi zakwasu żytniego ma delikatny smak, piękny kolor, chrupiącą skórkę oraz zachowuje świeżość przez dłuższy czas…
Przepis na chleb pszenno-żytni
Przygotowanie:
Polecamy wypiekanie chleba w garnku rzymskim. W tym przypadku garnek rzymski przed użyciem namaczamy przez ok 15 minut w wodzie, następnie smarujemy go masłem i obsypujemy otrębami. Umieszczamy w nim ciasto i wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę 200°C i czas 1 godz. Po 50 minutach zdejmujemy z garnka przykrywkę i ostatnie 10 minut pieczemy bez niej, aby chleb się zarumienił i miał chrupiącą skórkę.