Sezon na letnie owoce to najlepszy czas na przygotowanie pysznych ciast. Poniżej mamy dla Ciebie propozycję na wykorzystanie sezonowych owoców jako dodatku do ciasta drożdżowego. W maju i czerwcu mogą to być truskawki, a późniejszym latem wiśnie, śliwki czy gruszki.
Niezależnie czym zdecydujesz się wzbogacić swoje ciasto, koniecznie wypróbuj ten przepis. Zmieni on Twoje zdanie na temat trudności przygotowania drożdżowca, jeśli tak jak my dotychczas, kojarzyłeś ten wypiek ze żmudnym wyrabianiem ciasta…
To najprostsze ciasto drożdżowe na świecie. Sprawdź koniecznie!
Przygotowanie:
Używaj składników w temperaturze pokojowej. Drożdże wcześniej uwodnij w mleku. Wymieszaj w misce wszystkie składniki, oprócz owoców (mieszanie możesz wykonać łyżką). Następnie nakryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na jedną godzinę, do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę wymieszaj razem i zagnieć na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę posmarowaną masłem, ułóż na wierzchu ćwiartki lub plasterki truskawek i posyp kruszonką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 60oC na 15 minut, następnie zwiększ temperaturę do 180oC i piecz przez kolejne 60 minut.
Smacznego!