Chrupiące jabłka i słodkie gruszki to nieodłączne smaki jesieni. A co powiesz na to, by zamienić je w orzeźwiający i lekko musujący napój? Domowy cydr gruszkowo-jabłkowy to doskonały sposób na wykorzystanie obfitości owoców w tym sezonie.
Przepis na cydr gruszkowo-jabłkowy
Przygotowanie
Jabłka i gruszki (ze skórką) rozdrobnić, wsypać do wiaderka, zalać 1 litrem gorącej wody, wystudzić, a następnie dodać Pektoenzym i dokładnie wymieszać. Całość pozostawić do następnego dnia pod przykryciem. Po upływie doby wytłoczyć (wycisnąć) sok, wlać go do balonu, dodać pożywkę, wybrane drożdże do cydru i ewentualnie Kwasomix, jeśli owoce są mało kwaśne. Balon zamknąć i włożyć rurkę fermentacyjną. Po zakończeniu fermentacji (po 2 tygodniach) wino zlać znad osadu drożdży i poddać dofermentowaniu w temperaturze 15ºC. Po kolejnych 2 tygodniach cydr rozlać do butelek, zakorkować i pozostawić w chłodzie. W następnym tygodniu można już przystąpić do konsumpcji.