Browin Przepiśnik - Cydr gruszkowo-jabłkowy

Cydr gruszkowo-jabłkowy

Trunki i napoje

2024-09-27 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Chrupiące jabłka i słodkie gruszki to nieodłączne smaki jesieni. A co powiesz na to, by zamienić je w orzeźwiający i lekko musujący napój? Domowy cydr gruszkowo-jabłkowy to doskonały sposób na wykorzystanie obfitości owoców w tym sezonie.

Przepis na cydr gruszkowo-jabłkowy

Przygotowanie

Jabłka i gruszki (ze skórką) rozdrobnić, wsypać do wiaderka, zalać 1 litrem gorącej wody, wystudzić, a następnie dodać Pektoenzym i dokładnie wymieszać. Całość pozostawić do następnego dnia pod przykryciem. Po upływie doby wytłoczyć (wycisnąć) sok, wlać go do balonu, dodać pożywkę, wybrane drożdże do cydru i ewentualnie Kwasomix, jeśli owoce są mało kwaśne. Balon zamknąć i włożyć rurkę fermentacyjną. Po zakończeniu fermentacji (po 2 tygodniach) wino zlać znad osadu drożdży i poddać dofermentowaniu w temperaturze 15ºC. Po kolejnych 2 tygodniach cydr rozlać do butelek, zakorkować i pozostawić w chłodzie. W następnym tygodniu można już przystąpić do konsumpcji. 

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

cydr

cydr przepis

jak zrobić cydr

cydr gruszkowy

jak zrobić cydr z gruszek i jabłek