Kiszona dynia to ciekawy słodko-kwaśny dodatek mocno odbiegający swoim smakiem od tradycyjnych kiszonek. Warzywo to bogate w witaminy i składniki odżywcze posiada wiele właściwości leczniczych, dlatego warto przygotować jego zapas w postaci zimowych przetworów. Dynia nie tylko pięknie prezentowała się będzie na półkach spiżarni, ale sprawi, że przeziębienia nie będą już nikomu straszne.
Przepis na domową kiszoną dynię — krok po kroku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ułóż ciasno w słoiku. Z soli i wody przygotuj zalewę (solomierzem precyzyjnie sprawdzisz stężenie w solance). Gdy zalewa trochę przestygnie, zalej słoiki i je zakręć. Przez kolejne 3 dni, codziennie delikatnie odkręcaj słoiki, tak, aby gaz mógł się ulotnić. Po upływie tego czasu zakręć wszystkie słoiki szczelnie i pozostaw do zakiszenia.
Uwaga!
Dynię, tak jak i ogórki kiszone można przechowywać przez cały rok. Smakuje obłędnie!
Aby mieć pewność, że domowe przetwory będą bezpieczne przez cały okres przechowywania, słoiki warto wyposażyć w dociski. Dociski do słoików pozwolą twoim domowym przetworom zachować znacznie dłużej wszystkie ich walory smakowe i zdrowotne. Konstrukcja docisków pozwala utrzymać warzywa czy owoce pod poziomem zalewy, co doskonale zabezpiecza je przed negatywnym wpływem powietrza znajdującego się pod zakrętką. Słoiki należy wypełniać tak, aby docisk po włożeniu opierał się o zakrętkę.