Nalewka wiśniowa jest doskonała w wersji solo, a także jako składnik do drinków. Ten charakterystyczny kolor i smak z nutką wanilii lub cynamonu sprawia, że nikt nie oprze się kieliszeczkowi... W tym wpisie zdradzamy jak przygotować domową nalewkę z wiśni w prosty i szybki sposób.
Przepis na domową nalewkę z wiśni
Przygotowanie:
Umyte wiśnie wydryluj (kilka możesz zostawić z pestkami), umieść je w odpowiednio dużym słoju, zasyp cukrem i odstaw w temperaturze pokojowej na jeden dzień. Kiedy wiśnie puszczą sok, zalej je alkoholem. W tym czasie dodaj również laskę wanilii lub korę cynamonu. Słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc. Po tym czasie zalane owoce odciśnij za pomocą praski lub skonsumuj. Druga możliwość jest znacznie bardziej kusząca i pozwala poczuć prawdziwą moc wspaniale aromatycznych wiśni. Po odciśnięciu nalewkę pozostaw do sklarowania, a kiedy wytrąci się osad, delikatnie zlej ją do butelek.