Browin Przepiśnik - Domowa pomarańczowa imbirówka

Domowa pomarańczowa imbirówka

Trunki i napoje

2019-01-09 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

W Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat. Imbiru używano już na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. Ta najstarsza roślina uprawna ma wiele właściwości zdrowotnych: ułatwia trawienie, łagodzi mdłości i bóle miesiączkowe, zmniejsza agregację płytek krwi, leczy przeziębienie oraz migreny, działa przeciwobrzękowo, zwiększa koncentrację i wydajność umysłową. Aby dowiedzieć się, jak samemu zrobić imbirówkę z dodatkiem pomarańczy, zajrzyj do naszego przepisu!

Przepis na domową imbirówkę z pomarańczą

Przygotowanie:

Pomarańcze dobrze sparz, obierz je delikatnie ze skórki pamiętając, aby była ona pozbawiona białych części (można użyć do tego tarki). Sok z pomarańczy wyciśnij. Imbir obierz i pokrój w plasterki. Imbir, sok z pomarańczy, laskę wanilii oraz połowę skórek włóż do słoika i zalej alkoholem. Do dużego garnka wlej 100 ml wody, a następnie kiedy woda się zagotuje, dodaj do niej 1 kg cukru. W momencie, gdy cukier delikatnie będzie się rumienił, dodaj 1 L wody, goździki, cynamon oraz drugą połowę skórek z pomarańczy. Całość gotuj na małym ogniu, aż karmel zrobi się klarowny, a następnie ostudź i dodaj do słoja. Słój odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie oddziel płyn od reszty składników, przecedzając go przez worek do filtracji nalewek. Trunek odstaw w chłodne miejsce. Po wyklarowaniu się płynu zlej nalewkę znad osadu do butelek.

Domowa pomarańczowa imbirówka


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

nalewka imbirowa

imbirówka

pomarańczowa imbirówka