Browin Przepiśnik - Domowe sosy: ketchup, majonez i musztarda

Domowe sosy: ketchup, majonez i musztarda

Przetwory

2018-12-03 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Ketchup, musztarda i majonez to trzy najbardziej znane sosy w polskiej kuchni. Jeśli dbasz o jakość wykorzystywanych podczas gotowania składników — dziś zdradzimy Ci trzy, sprawdzone przepisy, na zdrowe i naturalne sosy. Domowy słodki ketchup? A może ostra musztarda? Z pewnością do gustu przypadnie Ci delikatny domowy majonez. Oto przepisy na domowe sosy — pycha!

Przepis na domowy ketchup

Przygotowanie:

Pomidory pokrój w ćwiartki i przetrzyj przy pomocy przecieraka. Uzyskany miąższ bez pestek doprowadź do wrzenia, a następnie zminimalizuj grzanie do minimum i odparuj pomidory. W wyniku redukcji powinieneś otrzymać połowę początkowej objętości miąższu. Masa powinna być gęsta i nielejąca. Otrzymanie takiej konsystencji może potrwać nawet 4-5 godzin. W kolejnym etapie przygotowywania ketchupu pokrój drobno cebulę i podsmaż ją na oleju. Aby cebula nie przypaliła się, posyp ją 1/3 łyżeczki cukru. Kiedy cebula się zarumieni, dodaj do niej 1/3 szklanki wody oraz papryczkę habanero. Całość trzymaj na ogniu do momentu, aż woda całkiem odparuje. Pomidory połącz z cebulą oraz innymi przyprawami. Całość masy zblenduj, spróbuj i ewentualnie uzupełnij przyprawami wg własnego smaku. Gotowy ketchup przełóż do słoików, zakręć i poddaj je pasteryzacji przez pół godziny.


Przepis na domową musztardę

Przygotowanie:

Gorczycę oraz kolendrę zmiażdż w moździerzu. Zalej je octem, wodą oraz ewentualnie winem. Odstaw na dobę. Następnie dodaj miód i inne przyprawy. Całość przełóż do naczynia i zblenduj, by uzyskać taką konsystencję, jaką lubisz. Po zmiksowaniu masę jeszcze raz dokładnie wymieszaj w celu lepszego połączenia składników, a następnie przełóż do słoiczków. Gdyby musztarda przy blendowaniu okazała się zbyt gęsta, możesz dolać do niej odrobinę zimnej wody.


Przepis na domowy majonez

Przygotowanie:

Przygotuj wysokie wąskie naczynie. Umieść w nim żółtka, musztardę, przyprawy, ocet oraz dwie łyżki oleju. Całość dobrze zblenduj lub zmiksuj na gładką masę. Następnie niewielkimi porcjami dodawaj do powstałej masy pozostały olej, cały czas blendując. Kiedy majonez osiągnie w smaku „gładkość”, możesz przełożyć go do słoiczków.


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

zostańwdomu

zostanwdomu