Czerwone wino zawiera do dziesięciu razy więcej antyoksydantów niż wino białe. Sekretem czerwonego wina są również związki zwalczające wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Znajdujące się w czerwonym winie flawonoidy chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Przeciwdziałają utlenianiu się złego cholesterolu LDL oraz dbają o to, by zapobiec zlepianiu się ze sobą płytek krwi, w wyniku czego zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Silne przeciwutleniacze zawarte w czerwonym winie niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową. Obecność garbników sprzyja natomiast prawidłowej pracy układu pokarmowego. Czerwone wino pite podczas posiłków zwiększa wydzielanie śliny, produkcję enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie. Picie wina czerwonego (z umiarem!) stanowi więc wspaniały sposób na zapobieganie wielu chorobom. Aby dowiedzieć się, jak samemu zrobić czerwone wino, zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem!
Przepis na domowe czerwone wino gronowe
Przygotowanie:
Owoce oderwij od zielonych części, lekko zmiażdż, dodaj Pektoenzym, pożywkę i drożdże. Całość pozostaw pod przykryciem na 3-4 dni. Po tym czasie wyciśnij sok i przelej do balonu, uzupełniając nastaw o syrop cukrowy (woda + cukier). Całość pozostaw do fermentacji. Po ok. 3-4 tygodniach fermentacji dokonaj obciągu wina i skoryguj jego smak. Możesz także zmierzyć stężenie cukru używając cukromierza, gdyż niekiedy wino wymaga jeszcze dosłodzenia.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!
wino z winogron
czerwone wino
przepis na wino
domowe wino
jak zrobić wino z winogron