Wiśnie, jako jeden z najczęściej używanych surowców do produkcji domowych trunków, pozwalają na uzyskanie świetnych win, delikatnych i słodkich. Owoce te nie muszą jednak stanowić całej bazy wina, idealnie łączą się m.in. z agrestem. Jeśli więc cenisz sobie niebanalne smaki i szukasz ciekawego przepisu, skorzystaj z naszej receptury na wino z wiśni i agrestu.
Przepis na domowe wino wiśniowo-agrestowe
Przygotowanie:
Wszystkie owoce dokładnie umyj, wiśnie wydryluj i zmiażdż razem z agrestem. Zalej 2 L letniej wody, dodaj pektoenzym i pozostaw w zamkniętym pojemniku fermentacyjnym na 24 godziny. Po tym czasie odciśnij sok, a miąższ odrzuć. Do uzyskanego moszczu dodaj resztę wody, drożdże oraz odpowiednią ilość pożywek. Porcję cukru podziel na 3 dawki i dodawaj odpowiednio: w pierwszym dniu fermentacji, 3-4 dniu i 7-10 dniu fermentacji. Pozostaw do dalszej fermentacji na 4-5 miesięcy, a następnie do leżakowania przez kolejne 4 miesiące.