Nie musisz zadawać sobie pytania gdzie kupić dobry cydr, teraz możesz przygotować go samodzielnie. Miej pewność jego smaku i gwarancję najwyżej jakości składników użytych do jego przygotowania. Nasz przepis podpowie Ci, jak łatwo zrobić cydr z samych jabłek, by już po ok. 14 dniach cieszyć się jego smakiem. Właśnie tyle dni potrzeba, aby wyprodukować domowej roboty cydr. W połowie tego czasu, czyli po ok. 7 dniach należy pamiętać o tym, by go zlać i rozlać do butelek. Zlewanie należy przeprowadzić w momencie, gdy cukier z owoców zostanie całkowicie odfermentowany (BLg 0-1) w tym celu zaleca się użycie cukromierza. Po zlaniu w celu nagazowania należy dodać cukier. Po zakapslowaniu butelek należy odczekać ok. 7 dni.
Cały proces produkcji cydru w domu jest mało wymagający. Jest to trunek dobry dla początkujących, nie tylko ze względu na poziom trudności, ale także ze względu na możliwość poznania procesu fermentacji. Cydr to napój o niskiej zawartości alkoholu, który waha się od 1,2 do 8,5%, w zależności od zawartości cukru w owocach i użytych drożdży. Cydr cechuje się zatem o wiele niższą zawartość alkoholu niż wino jabłkowe, które posiada zwykle 12-18%. Główna różnica tkwi w jednym szczególe - w cydrze sok jabłkowy nie jest dosładzany cukrem przed fermentacją.
Opcjonalnie dosładza się go cukrem niefermentowalnym po jej zakończeniu. Najlepszym sposobem na nadanie mu nuty słodkości jest użycie ksylitolu, który widnieje na rynku również pod nazwą cukru brzozowego. Ksylitol sprawdzi się nie tylko w przygotowaniu cydru, posiada szerokie zastosowanie w kulinariach. Używa się go jako zamiennika cukru i wykorzystuje do deserów, napojów, soków i przetworów owocowo – warzywnych oraz ciast.
Warto wiedzieć, że użycie cukru fermetowalnego, czyli m.in. sacharozy (cukru wanilinowego, cukru białego czy cukru trzcinowego) lub glukozy nie nada cydrowi słodkiego posmaku, spowoduje jedynie jego nagazowanie.
Cydr znakomicie gasi pragnienie i jest coraz częściej docenianym przez Polaków trunkiem. Wyśmienicie smakuje schłodzony, choć za idealną temperaturę dla cydrów uznaje się 10-12°C. Aby podkreślić wyjątkowość cydru, podaje się go w wysokich szklankach przypominających kieliszki do wina na bardzo krótkich nóżkach.
Przepis na domowy cydr
Przygotowanie:
Jabłka umyj, pokrój w niewielkie kawałki (wraz ze skórką i gniazdem nasiennym, lecz bez ogonków), a następnie przenieś je do pojemnika fermentacyjnego. Zalej je 1 L gorącej wody w celu zapobiegnięcia ciemnieniu jabłek. Po wystygnięciu dodaj pektoenzym (naturalny środek pomagający wyizolować sok), kwasomix oraz drożdże. Do uzyskanego soku dodaj rozpuszczony miód i resztę składników. Całość pozostaw do fermentacji w balonie z rurką fermentacyjną na ok. 7 dni. Po tym czasie cydr przesącz (np.: przez gazę lub worek filtracyjny), rozlej do butelek, szczelnie zamknij i pozostaw na kolejne 7 dni. Pamiętaj, że napój najlepiej smakuje schłodzony!
W celu nagazowania na każde pół litra cydru dodaj 4-5 g cukru - sacharozy lub glukozy. Aby prawidłowo nagazować cydr upewnij się, że cukier z owoców został całkowicie odfermentowany (BLg 0-1) - odczyt umożliwili Ci cukromierz - następnie przystąp do rozlewu go do butelek. W tym momencie możesz go też dosłodzić - w tym celu dodaj do niego cukru niefermentowalnego (na pół litra ok. 6-8 g ksylitolu), który nada Twojemu trunkowi subtelnego i słodkiego smaku. Po zakapslowaniu butelek pozostaw je w temperaturze pokojowej na ok. 4-5 dni, następnie przenieść je do chłodniejszego miejsca, jeśli posiadasz taka możliwość.