Uwielbiasz truskawki? Chcesz zachować ich pyszny, słodki smak na dłużej? Przedstawiamy przepis na pyszny, domowy dżem truskawkowy, który podbije serca dorosłych i dzieci. Ten najbardziej znany dżem możesz przygotować samemu w domu, a my podpowiemy Ci jak zrobić to krok po kroku!
Przepis na domowy dżem truskawkowy
Przygotowanie:
1 kg truskawek umyj, odszypułkuj rozdrobnij i przełóż do rondla. Gotuj, doprowadzając do wrzenia. W kolejnym kroku dodaj Frukta-żel, cukier i sok z cytryny. Gotuj przez około 10 minut, cały czas mieszając. Gorący dżem przełóż do gorących, wyparzonych słoików i zakręć osuszonymi, wyparzonymi zakrętkami. Ustaw do góry dnem na 5-10 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
Uwaga! Słoiki możesz również spasteryzować.
Przed przystąpieniem do produkcji własnych przysmaków zadbajmy o to, aby były one rzeczywiście naturalne, czytajmy etykiety z substancji zagęszczających, które oferuje nam rynek, bo i w nich można znaleźć związki konserwujące (tj.:sorbinian potasu, dwutlenek siarki), zagęszczacze (tj.: guma guar) i regulatory kwasowości (tj.: kwas cytrynowy i cytrynian sodu).
*A do zagęszczenia dżemu wystarczy zwykła, w 100% naturalna pektyna.