Domowy krupnik posiada barwę bursztynową, posiada miodowo-korzenny aromat z wybijającymi się nutami cynamonu, imbiru i goździków oraz słodki, gęsty i rozgrzewający smak przypraw i miodu. Doznania towarzyszące degustacji domowego krupniku są niepowtarzalne, ponieważ nie da się go pomylić z żadnym innym napojem. Z naszym przepisem przygotujesz ten pyszny domowy krupnik bez najmniejszego problemu.
Przepis na domowy krupnik
Przygotowanie:
Miód, spirytus i wodę wymieszaj dokładnie. Możesz to zrobić na zimno lub na ciepło. Wybierając mieszanie na ciepło, miód podgrzewaj z wodą, pozbądź się szumowin i wszystko ostrożnie wlej do naczynia ze spirytusem. Następnie całość delikatnie wymieszaj wraz z przyprawami. Gotowy nastaw odstaw w ciepłe, ale nienasłonecznione miejsce na co najmniej miesiąc (optymalne będą jednak trzy miesiące). W przypadku wersji robionej na zimno nastaw powinien odstać przynajmniej pół roku. Po upływie zalecanego czasu nastaw przefiltruj i rozlej do butelek.
Jako jeden z nielicznych wyjątków krupnik idealnie smakuje serwowany na ciepło. Podgrzany w rondlu na małym ogniu, podany w małych ceramicznych kieliszkach wypełni dom i nasze kubki smakowe fenomenalnym korzennym aromatem. Krupnik świetnie komponuje się także z odrobiną masła i czekolady.