Przepis na puree z dyni
Przygotowanie:
Pokrojoną na małe kawałki dynię umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Kiedy dynia będzie miękka, oddziel miąższ od skórki. Miąższ zblenduj — puree gotowe!
Przepis na babeczki dyniowe
Przygotowanie:
Rozpuść masło i pozostaw do wystygnięcia. Mleko podgrzej, dodaj do niego cukier oraz drożdże, puree z dyni i chłodne masło. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj jajko, mąkę i ponownie wymieszaj. Kiedy ciasto osiągnie konsystencję gęstego jogurtu, wypełnij nim do połowy papierowe papilotki lub wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą metalową formę. Muffinki pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Piecz muffinki dyniowe przez ok. 25 minut.