Marzysz o rozkoszy na podniebieniu? Uwielbiasz niebanalne połączenia? Chcesz by Twoje omlety i naleśniki smakowały inaczej niż zwykle? Mamy dla Ciebie zapierający dech w piersiach i szokujący kubki smakowe przepis na dżem gruszkowy z wanilią! Idealnie gęsta konsystencja, słodycz jesiennych owoców i nuta pięknie pachnącej wanilii sprawą, że Twoje śniadania i desery będą smakowały niczym w nagradzanych restauracjach! Odkryj magię domowego przetwórstwa i przygotuj ten dżem we własnej kuchni, a następnie podaruj go bliskim, którzy zapewniamy — będą zachwyceni! Jak zrobić dżem z gruszki? Poniżej zdradzany sprawdzony przepis!
Przepis na dżem gruszkowy z wanilią
Przygotowanie:
Gruszki umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny. Jeśli gruszki są mało słodkie - możesz zwiększyć ilość cukru. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, zeskrob ziarenka i dodaj do owocowej masy wraz z laską. Gotuj, aż owoce się rozpadną, a całość zgęstnieje. Możesz to zrobić przez kilka godzin - na raz lub w turach, przez 2-3 dni. Kiedy dżem będzie odpowiednio gęsty, wyjmij laskę wanilii i przelej masę do wyparzonych słoików. Zakręć i zapasteryzuj przez 20-25 minut.