Borówki amerykańskie to owoce lubiane przez małych i dużych. Świetnie smakują na surowo oraz w przetworach. Jeśli jeszcze nie jadłeś dżemu z borówek szybko napraw ten błąd. Borówki są teraz najsmaczniejsze, a przygotowanie z niego dżemu jest banalnie proste i zajmie tylko chwilę. Sprawdź nasz przepis na borówkowy dżem. W przepiśniku znajdziesz także recepturę na nalewkę z borówki amerykańskiej. Osobom pełnoletnim polecamy i jedno i drugie.
Przepis na dżem z borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Borówki umyj, umieść w garnku i delikatnie rozgnieć je tłuczkiem, ale nie ubijać na miazgę. Zacznij gotować na małym ogniu. W międzyczasie do owoców dodaj 3/4 ilości cukru oraz Kwasomix lub sok z cytryny.
Całość bardzo delikatnie i powoli gotuj, do wydzielenia soku z owoców. Następnie wymieszaj Fruktażel z resztą cukru, wyłącz grzanie i dodaj mieszankę do owoców. Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.
To jest moment, aby sprawdzić, czy konsystencja dżemu oraz smak jest odpowiedni. W tym celu przełóż 2 łyżeczki dżemu na talerzyk i spróbuj, kiedy przestygnie. Dżem powinien ładnie zgęstnieć. Jeśli uważasz, że smak dżemu jest zbyt mało kwaśny lub za słodki to skoryguj go, ponownie zagotowując.
Gotowy dżem przełóż do wcześniej dokładnie umytych słoików (np.wrzątkiem), zakręć i spasteryzuj. Po zagotowaniu się wody słoiki pasteryzuj 15 min.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!
dżem z borówek
konfitura z borówki amerykańskiej
domowy dżem
pektyna do dżemów