pixel
Browin Przepiśnik - Dżem ze smażonych jabłek

Dżem ze smażonych jabłek

Przetwory

2020-06-30 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 2
ulubione

Smażone domowe jabłka idealnie nadają się do szarlotki, naleśników oraz owsianek. Najmłodsi zjedzą je chętnie z chrupiącym tostem i gorącym kakao — nieco starsi mogą wykorzystać je podczas przygotowywania pieczonych mięs. Jedno jest pewne — jabłko — najbardziej popularny owoc w naszym kraju, skrywa w sobie wiele zalet. Warto więc wykorzystać nadmiar owoców z przydomowych sadów i przygotować własne, domowe przetwory. Zasmażanie jabłek nie wymaga ani dużej ilości czasu, ani dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kupić odpowiednie jabłka, przygotować duży garnek, słoiki i trochę cukru, a następnie zabrać się do smażenia. Jakie jabłka najlepiej sprawdzą się do smażenia? Wybieraj odmiany kwaśniejsze np. antonówki, które po dodaniu cukru dadzą wyważony, nie za słodki smak.

Przepis na dżem jabłkowy

Przygotowanie:

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę i wrzuć do dużego garnka — podlej odrobiną wody. Dodaj cukier — w zależności od kwaskowatości jabłek i oczekiwanej słodkości dżemu. Duś 2-3 godziny, aż jabłka się rozpadną. Gorący dżem przełóż do słoików. Słoiki poddaj pasteryzacji przez ok. 0,5 godziny.

Designed by Freepik

...bo domowe jest lepsze!

jabłka

dżem

przepis

przepisy

jabłka w słoiki

dżem jabłkowy