Browin Przepiśnik - Jogurtowy serek kanapkowy

Jogurtowy serek kanapkowy

Nabiał

2024-05-13 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Jeśli lubisz kremowe serki jogurtowe, ten przepis przypadnie Ci do gustu! Jego przygotowanie jest banalnie proste i w podstawowej wersji wymaga jedynie... dwóch składników. My postawimy jednak na dodatki i zaproponujemy Ci serek w nieco wyrazistszej, bo czosnkowo-ziołowej formie. Pamiętaj jednak, że możesz taki serek przygotować według własnych preferencji - również na słodko. Gwarantujemy, że będzie on idealnym dodatkiem do kanapek, ale sprawdzi się również jako dip do warzyw lub sos do mięsa.

Jogurtowy serek kanapkowy

Przepis na jogurtowy serek czosnkowo-ziołowy

Przygotowanie:

Mleko podgrzej w garnku do ok. 38-44°C. Dodaj kultury bakterii w ilości rekomendowanej na opakowaniu. Wymieszaj i pozostaw na ok. 20 minut, cały czas utrzymujac temperaturę mleka w granicach 44°C. 

Po tym czasie uruchom sero-jogurtownicę marki BROWIN. Ustaw czas jej działania na 8 godzin, a temperaturę na 45°C. Przelej mleko zaszczepione kulturami bakterii do dużego pojemnika jogurtownicy i przykryj pokrywką. Po 8 godzinach sprawdź konsystencję oraz smak otrzymanego jogurtu. Jeśli jogurt jest zbyt rzadki lub jego kwaśność jest zbyt mała, przedłuż pracę jogurtownicy o kolejną godzinę lub dwie. Uważaj jednak, by jogurt nie zrobił się zbyt kwaśny!

Kiedy osiągnięty rezultat będzie już zadowalający, wstaw pojemnik z jogurtem na kilka godzin do lodówki. Dzięki temu jogurt dodatkowo zgęstnieje. Następnie wykorzystaj drugi pojemnik sero-jogurtownicy oraz sitko. Przelej schłodzony jogurt do sitka umieszczonego w drugim pojemniku. Ponownie przykryj pokrywką i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, aby odcieknął. 

Nazajutrz (lub po ok. 10-12 godzinach) jogurt powinien już stać się kremowym serkiem. Przełóż go do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także posiekane drobno zioła. Dopraw do smaku. Wymieszaj. Podawaj na pieczywie - najlepiej świeżo upieczonych domowych bułkach, chlebie lub bajglach.

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

serek kanapkowy

serek czosnkowy

serek ze szczypiorkiem

serek śniadaniowy

jogurtownica