Browin Przepiśnik - Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Przetwory

2024-09-05 Drukuj
Udostępnij
śr. 0 | ilość ocen: 0
ulubione

Chcesz urozmaicić swoje kanapki? Wypróbuj ten prosty przepis na pyszny i zdrowy ketchup z cukinii! 

Przepis na ketchup z cukinii

Przygotowanie:

Cukinię obierz ze skórki i usuń nasiona, jeśli takie się znajdują. Zetrzyj na tarce

o większych oczkach.

Cebulę obierz i zetrzyj na tarce lub zblenduj. Połącz z cukinią, dodając sól. Przenieś wszystko na sito tak, aby łatwo izolować wypływający sok. Pozostaw na ok. 3 godziny lub na noc w lodówce.

Przełóż warzywa do garnka, dodaj cukier i zagotuj na umiarkowanym ogniu, bez przykrycia, co chwilę mieszając, aby reszta płynu odparowała, a warzywa całkowicie zmiękły (ok. 40 min).

Dodaj ocet, paprykę w proszku i świeżo zmielony pieprz. Wymieszaj i gotuj przez ok. 15 minut bez przykrycia.

Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 10 minut pod przykryciem. Całość powinna ładnie zgęstnięć. Następnie wszystko zblenduj na gładką masę.

Gorący ketchup przełóż do wyparzonych i suchych słoików, a następnie nałóż zakrętki.

Tak przygotowane słoiczki pasteryzuj w wodzie przez 15-20 minut od zagotowania.

Pyszny i zdrowy, domowy ketchup z cukinii to fantastyczny, niebanalny dodatek do wielu dań – zachwyci wszystkich! 

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

ketchup

ketchup z cukinii

cukinia

przepis

przepis na

zdrowy ketchup