Dziś dzielimy się z Tobą przepisem jednej z naszych czytelniczek - Pani Sylwii, która przesłała nam swój sposób na pyszną domową kapustę kiszoną.
Sprawdzony sposób, który zapewni Ci pyszną kapustę przygotujesz korzystając z jej wskazówek. Własnoręcznie przygotowana posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych oraz witamin. Kiszona kapusta znakomicie wpływa na procesy trawienne i cały układ pokarmowy, wspomaga odporność organizmu, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję naszej skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń, a więc wzbogaca nasz organizm w niezbędne pierwiastki.
Na nic porównywanie jej z kupną wersją.
Postaw na prawdziwy smak i bogactwo mikroelementów, które wpływają na Twoje zdrowie i samopoczucie.
Zastanawiasz się jaką beczkę wybrać? Naszych faworytów prezentujemy tutaj - to właśnie one idealnie nadają się do kiszenia. Jeśli chcesz dowiedzieć się o nich czegoś więcej, przeczytaj nasz artykuł.
Aby zrobić kapustę kiszoną Pani Sylwii postępuj według jej kroków:
Kapustę szatkuję i przekładam do dużej miski.
Wsypuję sól i mieszam wszystko.
Następnie zaczynam ugniatać tak, żeby z kapusty wyszło jak najwięcej soku.
Następnie przekładam do beczki do kiszenia wyłożonej workiem
i zaczynamy ubijanie tłuczkiem. Potem następna warstwa i następna,
aż do całkowitego wypełnienia beczki.
Kapustę przykrywam talerzykiem, który obciążam kamieniem (uprzednio wyparzonym we wrzątku). Kapusta musi być przykryta sokiem inaczej uschnie i spleśnieje.
Zamykam beczkę i czekam…
W między czasie: co 2-3 dni nakłuwamy widelcem lub patyczkiem, żeby kapustę odgazować i ugniatamy z powrotem – musi być przykryta sokiem.
Po ok. tygodniu smakuje i jeśli mi odpowiada przekładam do słoików.
Ja lubię mocno kwaśną kapustę, więc czekam drugi tydzień (oczywiście co kilka dni ją sprawdzam i ewentualnie nakłuwam i ugniatam).
Po tym czasie przekładam do słoików.
P.S. Ja do kiszenia używam beczki o pojemności 10L do której mieści się 8 kg kapusty. Jest bardzo wygodna, gdyż ma szeroką szyjkę i szczelna dzięki czemu nie wyparowuje sok. Beczkę taką wykłada się workiem foliowym, dzięki czemu nie przechodzi zapachami. Ja tą beczkę również używam do peklowania wędlin.