Niezależnie od tego, pod jaką nazwą je znacie, z pewnością każdy kojarzy kluski na parze, pampuchy czy parowańce. To świetny pomysł na gotowy obiad lub też dodatek do obiadu. Znane chyba wszystkim kluski na drożdżowym cieście serwować można na słodko z owocami i śmietaną, bądź bardziej fit, z jogurtem. Świetnie też smakują podane wytrawnie z sosem, mięsem czy warzywami. Jak kto woli. Pewne jest jedno – przygotowanie ich to żadne science fiction. Dodatkowo wykonana jednorazowo porcja wystarczy na dwa obiady, co z pewnością jest atutem dla tych, którzy nie lubią stać nad garnkami codziennie. Co zatem jest tajemnicą tego dania?
Jak sama nazwa wskazuje, para jest niezwykle ważna w całym procesie gotowania pampuchów. Dlatego niezbędne jest posiadanie specjalnego parowaru lub kawałka gazy czy tetry, który obwiązać możemy na tradycyjnym garnku tak, by kluski mogły się parzyć tuż nad poziomem wody.
Poniżej znajdziesz przepis na kluski na parze z borówkami amerykańskimi. To wersja na słodko, która przypadnie do gustu najmłodszym nawet niejadkom. Borówki jako bomba witaminowa to świetny sposób na uzupełnienie dziecięcej diety w niezbędne składniki. Dodatkowo wskazane są one również osobom starszym, borykającym się często z nadciśnieniem tętniczym. Dodatek do klusek jest kwestią indywidualnego wyboru. Wyśmienicie smakują również same.
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże (suszone drożdże nie wymagają przygotowania rozczynu). Następnie do całości stopniowo dolewamy ciepłe mleko, rozpuszczone masło, wbijamy jajka, dodajemy cukier i sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na przynajmniej 60 minut, do momentu podwojenia jego objętości.
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na obsypaną mąką stolnicę, delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm i wycinamy kółka za pomocą szklanki lub innego owalnego naczynia. Następnie na środku umieszczamy borówki i z całości formujemy kulki.
Wodę w garnku, którym będziemy gotować kluski, doprowadzamy do wrzenia i umieszczamy nad nią partię klusek. Niezależnie od tego, czy będzie to specjalny garnek do gotowania na parze, czy zwykły z zamocowaną gazą, parzenie prowadzimy pod przykryciem przez 10 min. Woda cały czas musi się gotować.
Po tym czasie wyciągamy kluski na talerz, uważając, by się nie poparzyć.
Gotowe pampuchy serwujemy z dowolnymi dodatkami: śmietaną, jogurtem, liściem mięty itp.
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!