Browin Przepiśnik - Likier czekoladowy - Grzanka

Likier czekoladowy - Grzanka

Trunki i napoje

2019-01-03 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Likier czekoladowy to wysokoprocentowy napój alkoholowy o słodkim smaku i korzennym zapachu oraz zawartości alkoholu na poziomie 23–45%. Z łatwością możesz przygotować go w domu. Dodatek skórki pomarańczy lub szczypty chilli dodatkowo podkreśli niesamowite walory smakowe trunku i zachwyci Twoją rodzinę oraz gości. Z naszym przepisem bez trudu przygotujesz pyszny likier czekoladowy.

Przepis na likier czekoladowy

Przygotowanie:

Puszkę z mlekiem skondensowanym włóż do garnka z wodą i gotuj przez dwie godziny. W tym czasie do drugiego garnuszka wsyp 3 łyżki stołowe cukru i upraż je na karmel (do momentu, aż cukier zmieni kolor na brązowy). Pamiętaj, aby cukier cały czas intensywnie mieszać, aby się nie przypalił. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę masła, energicznie mieszając i szybko zdejmij garnek z ognia. Następnie wlej mleko i dodaj goździki oraz startą na tarce lub pokruszoną drobno czekoladę. Garnek ponownie umieść na ogniu. Mieszaj całość aż do rozpuszczenia się czekolady. Zdejmij z ognia. Mleko skondensowane przelej do innego naczynia i zmiksuj z alkoholem. W kolejnym kroku połącz zawartość dwóch naczyń i miksuj je aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy likier można podawać od razu lub przykryć i odstawić na 24 godziny, dla zmacerowania. W drugim przypadku przed podaniem likier lekko podgrzej. Trunek idealnie smakuje z odrobiną skórki pomarańczowej lub szczyptą chilli.

Likier czekoladowy - Grzanka


Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

likier czekoladowy

grzanka

nalewka czekoladowa