Browin Przepiśnik - Ogórki małosolne na sucho

Ogórki małosolne na sucho

Przetwory

2021-06-30 Drukuj
Udostępnij
śr. 5 | ilość ocen: 1
ulubione

Sezon ogórkowy to najlepszy czas na przygotowanie tego zielonego warzywa w formie kiszonej lub małosolnej. Przepis na tradycyjne ogórki małosolne jest powszechnie znany, znaleźć możecie go w naszym przepiśniku. Dziś natomiast chcielibyśmy zaproponować Wam alternatywny sposób przygotowania ogórków małosolnych - bez zalewy. Ogórki małosolne na sucho gotowe są już po dobie, w smaku nie różnią się od tych przygotowywanych w zalewie, są natomiast bardziej chrupiące i nie tracą koloru – pozostają soczyście zielone.

Ogórki takie przygotować można w słoiku (np. z rurką fermentacyjną), w foliówce lub zapakować próżniowo. Przysmak ten sprawdzi się jako świetna przekąska do kanapek, zwłaszcza na wyjazdach - można go zabrać ze sobą bez obawy, że zalejemy torbę, plecak, ubranie czy tapicerkę. Wypróbuj koniecznie ten sposób i daj nam znać, jak podoba Ci się kiszenie na sucho.

Przepis na ogórki małosolne na sucho

Przygotowanie:

Ogórki umyj i namocz przez minimum 1 godzinę w zimnej wodzie. 

Następnie poodcinaj ich końcówki, dzięki temu proces kiszenia rozpocznie się szybciej, wyeliminujesz również ewentualną gorycz ogórków.

Czosnek delikatnie rozgnieć, umyj liście chrzanu i koper, obierz i podziel korzenie chrzanu. 

Ogórki umieść w słoiku lub woreczku foliowym, obsyp solą, delikatnie je pomieszaj i dołóż resztę składników.

Zaproponowane składniki możesz podzielić na kilka porcji i przygotować ogórki w kilku mniejszych słoikach lub foliówkach. Ważne, aby ogórki były szczelnie zamknięte i składniki dobrze ze sobą wymieszane.

Tak przygotowane ogórki umieść w lodówce, a co jakiś czas, w wolnej chwili, możesz zamieszać całość. Po 24 godzinach możesz już cieszyć się smakiem wybornych ogórków małosolnych:)

Ogórki małosolne na sucho

Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!

ogórki kiszone

kiszenie na sucho

ogórki w słoikach PET

kiszenie z rurką

przepis na ogórki