Chcesz urozmaicić swoje kanapki? Wypróbuj ten prosty przepis na pyszną i zdrową pastę warzywną!
Przepis na pastę warzywną na kanapki
Przygotowanie:
Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, delikatnie posól i odstaw na godzinę, aby puściły sok. Po tym czasie odlej nadmiar płynu i przenieś do garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś przez ok. 20 minut, aż reszta płynu odparuje, a całość zagęści. Pamiętaj, aby garnka nie przykrywać pokrywką. Często mieszaj, aby warzywa nie przypaliły się. Jak zmiękną i zgęstnieją dopraw oraz dodaj koncentrat pomidorowy. Możesz go przesmażyć chwilę na patelni. Całość duś jeszcze ok. 10-15 minut. Następnie spróbuj i skoryguj smak według uznania. Na gorąco przełóż do wcześniej wyparzonych słoiczków, zakręć i spasteryzuj przez ok. 15 minut od zagotowania się wody. Przechowuj w chłodnej spiżarce lub lodówce całą zimę.