Nic tak nie wprowadza w świąteczny nastrój jak zapach pierników i świeżo mielonej kawy. Połącz te dwa smaki i rozgrzej się filiżanką aromatycznej piernikowej kawy – idealnej na zimowe dni.
Przepis na Piernikowe Latte:
Przygotowanie:
- Zaparz espresso (25ml) - Do młynka wsyp ziarna i ustaw pokrętłem grubość mielenia na najmniejszą. Zmiel 7 g kawy do przezroczystego pojemnika (posiadającego podziałkę). Następnie przesyp zmieloną kawę do zaparzacza i umieść go na kubku lub filiżance. Powoli zalewaj kawę gorącą (ale już nie wrzącą) wodą wykonując przy tym koliste ruchy i voilà.
- W rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Jeśli masz spieniacz, spień mleko.
- Do ciepłego mleka dodaj przyprawę do piernika, syrop klonowy i dokładnie wymieszaj.
- Do kubka wlej gorące espresso, a następnie powoli dodawaj mleko z przyprawami.
- Na wierzch nałóż bitą śmietanę i posyp szczyptą kakao.
Podawaj od razu, ciesząc się rozgrzewającym, aromatycznym smakiem piernikowej kawy! :)
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!