Precel to produkt piekarniczy o charakterystycznym kształcie przypominającym ósemkę. To rodzaj pieczywa, które nie tylko ciekawie wygląda, ale też świetnie smakuje zarówno samo, jak i z dodatkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać precle jako składnik śniadania czy innego posiłku, albo też potraktować je jako przekąskę do piwa. Zresztą nie bez powodu precle obok piwa i „wurstów” to główni bohaterowie bawarskiego święta piwa Oktoberfest.
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodaj wodę i zagnieć ciasto tak, by miało jednolitą, elastyczną konsystencję. Miskę nakryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie, krótko zagnieć, po czym uformuj z niego wałek i podziel go na 12 części. Każdą z nich uformuj w wałeczek o długości ok. 30 cm, grubszy pośrodku, cieńszy na końcach. Wałeczki zwiń w kształt precli (tak jak na zdjęciach).
Następnie do garnka wlej litr wody, a kiedy się zagotuje, powoli wsyp sodę (uwaga – roztwór będzie się pienił). Gotuj na małym ogniu, wkładając pojedynczo precle na ok. 20-30 sekund.
Wyciągnięte precle odsącz z wody, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i – jeśli masz życzenie – oprósz solą gruboziarnistą, sezamem lub makiem.
Piecz w nagrzanym do 230⁰C piekarniku, na środkowej półce, przez 12-15 minut, aż do uzyskania brązowo-złotego koloru.
Przystępując do przygotowania precli możesz na przykład sprawdzić, czy Twoje ulubione domowe piwo Coopers już chłodzi się w lodówce;)
Smacznego! ...bo domowe jest lepsze!